Stoiber: Pravicové strany v Európe silnejú aj kvôli Merkelovej

ČTK | 26.02.2016 18:15
Migračná politika nemeckej kancelárky Angely Merkelovej je jedným z dôvodov, prečo v Európe silnejú krajne pravicové strany. V rozhovore poskytnutom denníku Die Welt to povedal bývalý dlhoročný bavorský premiér Edmund Stoiber. Bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU), ktorej Stoiber v rokoch 1999 až 2007 predsedal, patrí k najostrejším domácim kritikom kancelárkinej ústretovej azylovej politiky. Podľa bavorského ministra financií Markusa Södera sa CSU od sesterskej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorú vedie Merkelová, stále viac vzďaľuje.

„Nemecká politika je rozhodujúca pre ďalší vývoj Európy. Súčasná situácia v Európe vedie k posilňovaniu pravicových strán v EÚ,“ uviedol Stoiber. Nemeckí politici podľa neho musia pri svojom rozhodovaní zohľadniť nielen rastúce preferencie pravicovo populistickej Alternatívy pre Nemecko (AFD), ale aj ďalších európskych krajne pravicových strán.

„Musíme sledovať aj Le Penovú, Wildersa a Stracheho a všetkých ostatných, ktorí ani neviem, ako sa volajú,“ dodal. Marine Le Penová predsedá francúzskej Národnej fronte, Geert Wilders holandskej Strane pre slobodu a Heinz-Christian Strache Slobodnej strane Rakúska, ktorá sa ostro stavia proti imigrácii do Európy.

Riešenie migračnej krízy podľa dlhoročného bavorského ministerského predsedu spočíva v úplnom obrate doterajšej nemeckej politiky, stanovenií horného stropu počtu prijímaných utečencov a vytvorení tranzitných zón na hraniciach. „Potrebujeme národné opatrenia, aby sme si vynútili európske,“ uviedol. Chybná politika kancelárky Merkelovej podľa Stoibera spôsobila, že väčšina Európy migračnú krízu považuje za čisto nemecký problém.

Bavorská CSU na čele so súčasným predsedom Horstom Seehoferom patrí k najostrejším kritikom azylovej politiky spolkovej vlády a to aj napriek tomu, že v koaličnej vláde má troch svojich zástupcov. Seehofer sa usiluje o razantné zníženie počtu prichádzajúcich utečencov a uvažuje aj o podaní ústavnej žaloby proti berlínskej vláde. Minuloročné otvorenie hraníc pre utečencov bolo podľa Mníchova protiústavné, čo podporuje aj posudok Uda di Fabia, jedného z bývalých ústavných sudcov.

CSU požíva ako strana v Nemecku zvláštne postavenie. S CDU tvorí už od roku 1949 v Spolkovom sneme jeden parlamentný klub a jednotne strany vystupujú aj pri zostavovaní vlády. Kým CSU stavia kandidátku iba v Bavorsku, členovia CDU kandidujú vo všetkých ostatných spolkových krajinách okrem Bavorska. Pre tento druh spojenectva sa v Nemecku ustálil pojem „sesterské strany“.

Bavorský minister financií Markus Söder však v rozhovore poskytnutom liste Süddeutsche Zeitung poprel, že by boli CDU a CSU sestry aj v súčasnosti. Strany sa podľa neho kvôli migračnej kríze natoľko názorovo vzdialili, že sa už jedná len o „vzdialených príbuzných“. O Söderovi sa často hovorí ako o budúcom Seehoferovom nástupcovi na čele CSU.

Rozpory medzi CDU a CSU v otázke migrácie budú pravdepodobne aj predmetom rokovania predsedov oboch strán: kancelárky Merkelovej a premiéra Seehofera. Zísť by sa mali podľa agentúry DPA budúcu stredu v Berlíne.