Vplyvný guvernér Christie podporil Trumpovu kandidatúru

ČTK | 26.02.2016 23:13
Favorit súboja o republikánsku prezidentskú nomináciu Donald Trump získal podporu vplyvného guvernéra New Jersey Chrisa Christieho, ktorý bol ešte nedávno jeho súperom v nominačnom zápolení. Obaja muži to oznámili počas Trumpovho piatkového mítingu. Christie vyhlásil, že newyorského realitného magnáta sa rozhodol podporiť preto, že má najväčšiu šancu poraziť očakávanú demokratickú súperku Hillary Clintonovú.

„Nikto nie je lepšie pripravený viesť Ameriku ako Donald Trump,“ povedal Christie, ktorý vystúpil po Trumpovom boku na jeho mítingu s voličmi v Texase. Tam sa budúci týždeň uskutoční jeden zo súbojov o hlasy delegátov v rámci takzvaného superutorka, keď sa bude hlasovať o nomináciách v niekoľkých amerických štátoch naraz. Trumpovi konkurenti Marco Rubio a Ted Cruz podľa Christieho nemajú silu poraziť výstredného miliardára. Trump ponúka najlepšie recepty na ochranu Američanov a na vytváranie nových pracovných miest, tvrdí guvernér.

Niekdajší vyšetrovateľ a prokurátor Christie je politikom, o ktorom sa hovorí ako o možnom budúcom ministrovi spravodlivosti vo federálnej vláde republikánskeho prezidenta. Otázka, či môže jeho podpora Trumpovi znamenať, že si zabezpečuje nejaké vládne kreslo, Christie odbil tvrdením, že do roku 2018 bude guvernérom.

Trumpa, ktorého väčšina straníckeho establishmentu považuje za populistu, ktorého nominácii sa treba vyhnúť, z mediálne známych republikánov doteraz podporila iba bývalá kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová. Tento týždeň po jeho triumfe v už treťom štáte – v Nevade – vyjadrili Trumpovi podporu prví dvaja republikánski kongresmani: Duncan Hunter a Chris Collins.

Christieho oznámenie je podľa médií doteraz najvýznamnejším signálom toho, že si časť republikánov uvedomuje jednoznačnú prevahu nepolitika nad kariérnymi politikmi. Pred superutorkom, keď má podľa prieskumov Trump reálnu šancu vyhrať v 11 z 12 štátov, v ktorých budú hlasovať republikáni, pre neho guvernérova podpora znamená významný impulz. „Povedal som: Ooo, toto je vážne dôležité,“ opísal Trump na mítingu ako reagoval, keď mu Christie oznámil svoje rozhodnutie podporiť ho.

Zároveň poznamenal, že aj Rubio sa vzápätí dočká podpory známeho straníka. Podporí ho vraj Mitt Romney, ktorý získal doteraz poslednú republikánsku nomináciu, potom však prehral s Barackom Obamom. Podľa Trumpa to však nič zásadné znamenať nebude. „Keby ma chcel podporiť, najskôr by som to neprijal,“ vyhlásil miliardár.

O Romneyho ústretovom kroku smerom k Rubiovi už minulý týždeň informovali niektoré americké médiá, sám floridský senátor však tieto správy označil za nepravdivé.