USA sa môžu stať čistým vývozcom plynu

ČTK | 27.02.2016 08:03
Spojené štáty sa môžu už v budúcom roku stať celoročným čistým vývozcom plynu vďaka začínajúcemu exportu skvapalneného zemného plynu (LNG).

Vyplýva to podľa agentúry Reuters z údajov federálnych úradov. Naposledy bol americký vývoz plynu vyšší ako jeho dovoz v roku 1957. USA boli v stredu na jediný deň čistým exportérom plynu, keď tanker firmy Chénier Energy s nákladom LNG opustil nový vývozný terminál Sabine Pass v Lousiane.

V stredu Spojené štáty doviezli približne 140 miliónov kubických metrov plynu, najmä plynovodmi z Kanady. V ten deň ale vyviezli asi 170 miliónov kubíkov, z toho zhruba polovicu plynovodmi do Mexika a druhú polovicu tvoril prvý export LNG z Louisiany. Deň nato sa žiadny vývoz LNG z USA neuskutočnil a Spojené štáty sa vrátili do pozície čistého dovozcu.

Podľa odhadov Federálneho ministerstva energetiky sa USA stanú čistým vývozcom plynu najskôr v roku 2017. To by mali začať prevádzku nové plynovody do Mexika a nové terminály na vývoz LNG. V USA je teraz vo výstavbe päť terminálov pre export LNG. Mali by ich postupne uviesť do prevádzky v rokoch 2017 až 2020.

Ešte v minulom desaťročí sa očakávalo, že Spojené štáty sa stanú veľkým dovozcom LNG. Takzvaná „bridlicová revolúcia“ ale vďaka prelomovým inováciám v ťažbe nepriepustných hornín sprístupnila rozsiahle náleziská suroviny; firmy, ktoré investovali miliardy dolárov do výstavby terminálov pre dovoz LNG, potom začali investovať do vývozných zariadení. Tiež prevádzkovatelia plynovodov v minulých rokoch obracali toky niektorých potrubí.

Ak budú sprevádzkované všetky plánované vývozné terminály, budú môcť Spojené štáty vyvážať v roku 2020 približne 255 miliónov kubíkov plynu. To bude predstavovať asi 11 percent americkej ťažby plynu predpovedanej pre koniec desaťročia.

Spojené štáty začínajú vyvážať bridlicový plyn v čase, keď sa na svetovom trhu LNG očakáva vlna dodávok z nových projektov v Austrálii. To vyvoláva pretlak na trhu a zráža ceny plynu nadol. Americké veľkoobchodné ceny plynu klesli na minimum od roku 1999 a promptné ceny v Ázii, kam smeruje väčšina dodávok LNG, zostúpili z maxím roku 2014 zhruba o tri štvrtiny.