Írska vládna koalícia získala podľa odhadov iba tretinu hlasov

ČTK | 27.02.2016 10:22
irsko, volby, premier, Enda Kenny Foto: ,
Írsky premiér Enda Kenny.
Írska vládna koalícia podľa prvých odhadov získala v piatkových parlamentných voľbách len okolo 32 až 34 percent hlasov, čo by znamenalo, že sa ďalej neudrží pri moci.

Minister financií Michael Noonan tento týždeň uviedol, že koalícia by na zostavenie novej vlády potrebovala 41 až 42 percent hlasov. Odhady však ukazujú, že sa v parlamente nerysuje ani žiadna iná stabilná koalícia a že jedinou možnosťou na väčšinovú vládu možno bude spojenie dvoch najväčších politických rivalov.

Hlavná vládna strana, kresťansko-demokratická Fine Gael, na čele ktorej stojí premiér Enda Kenny, podľa prieskumu agentúry Ipsos a denníka The Irish Times získala 26,1 percenta hlasov, zatiaľ čo koaliční labouristi dostali len 7,8 percenta hlasov. Podobné čísla ukázal aj prieskum verejnoprávnej stanice RTÉ, podľa ktorého by Fine Gael dostala 24,8 percenta hlasov a labouristi 7,1 percenta.

Hlavnej opozičnej strane, centristickej a populistickej Fianna Fáil spomínané prieskumy prisudzujú 22,9, respektíve 21,1 percenta hlasov. Ľavicoví republikáni zo strany Sinn Féin by mali získať okolo 15 percent hlasov.

Takýto výsledok volieb by podľa agentúry Reuters mohol znamenať, že jedinou cestou k vyriešeniu patovej politickej situácie bude spojenie Fine Gael s tradičným rivalom Fianna Fáil. Obe strany ale doposiaľ povolebnú spoluprácu odmietali.

„Buď tu budeme mať koalíciu Fine Gael a Fianna Fáil, čo pokladám za veľmi nepravdepodobné, alebo ďalšie voľby, čo považujem za pravdepodobnejšie. Nebude to však hneď," uviedol univerzitný profesor politických vied Eoin O'Malley. „Vyzerá to, že vytvorenie novej vlády bude trvať dlhý čas," dodal. Upozornil tiež, že „katastrofálny" volebný výsledok Fine Gael by mohol ohroziť Kennyho vedúcu pozíciu v strane.

Prvé čiastočné výsledky z piatkového hlasovania v Írsku by mala volebná komisia zverejniť počas dňa.