Tisíce ľudí si v Moskve pripomenuli vraždu opozičného politika Nemcova

ČTK | 27.02.2016 15:21
nemcov Foto: ,
Tisícky Rusov si pripomenuli rok od vraždy opozičného politika Borisa Nemcova.
Vyše sedemtisíc ľudí sa popoludní zúčastnilo pochodu Moskvou pri príležitosti prvého výročia vraždy opozičného politika Borisa Nemcova. Informovala o tom agentúra AP. Organizátori chceli demonštráciou okrem doteraz neobjasnenej vraždy Putinovho kritika Nemcova upozorniť aj na porušovanie slobody slova a zhromažďovania v Rusku. Moskovská radnica zakázala, aby sa demonštrácie konala priamo na mieste politikovej vraždy.

„Bol stelesnením slobody a odvahy, pre mňa to bol vzor," povedala dvadsaťšesťročná účastníčka pochodu. A dodala, že opozícia musí ukázať múdrosť a jednotu. Vyšetrovatelia z vraždy Nemcova obvinili päticu Čečencov. Opozícia však požaduje odhalenie človeka, ktorý si vraždu objednal.

Obvinení muži podľa nej jednali prinajmenšom s vedomím čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. V sobotu ráno položil na Veľkom moskvoreckom moste, kde Nemcova vlani 27. februára zavraždili, veniec americký veľvyslanec v Rusku John Tefft. Vyjadril pritom nádej, že „niektoré zo snov Borisa Nemcova sa v Rusku splnia."

Demonštrácia v Moskve rok po vražde opozičného... Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Russia Nemtsov Demonštrácia v Moskve rok po vražde opozičného politika Borisa Nemcova.

Nemcov bol ruským vicepremiérom v rokoch 1997 až 1998 za prezidenta Borisa Jeľcina. Po odchode z parlamentu v roku 2003 pomáhal okrem iného organizovať pouličné protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účasť na týchto akciách ho niekoľkokrát zatkli a uväznili.

Nemcov kritizoval Kremeľ za zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu, korupciu či za angažmán Ruska v konflikte na Ukrajine. Údajne pripravoval knihu Putin a vojna o zapojení ruských ozbrojených síl do bojov na východnej Ukrajine na strane proruských separatistov. Jeho vražda sa stala pred demonštráciou proti Putinovej vláde a vojne na Ukrajine, ktorá sa mala konať 1. marca. V deň vraždy Nemcov poskytol rozhovor ukrajinskému rádiu o pripravovanej ak­cii.