Vo Francúzsku majú prvý prípad prenosu vírusu Zika pohlavným stykom

ČTK | 27.02.2016 16:26
Vo Francúzsku sa objavil prvý prípad prenosu nákazy vírusom Zika pohlavným stykom. Podľa agentúry AFP to potvrdila ministerka zdravotníctva Marisol Touraineová. V oblasti Paríža sa vírusom nakazila žena, ktorej partner sa vrátil z Brazílie.

Podľa ministerky sa chorej žene darí dobre, a keďže nie je tehotná, neexistuje nebezpečenstvo, že by vírus ohrozil jej plod.

Vírus Zika primárne prenáša komár druhu Aedes aegypti. Medzi ľuďmi sa šíri transfúziou krvi, z matky na plod a ojedinele aj pohlavným stykom. Americké úrady začiatkom februára informovali, že v krajine sa vírusom nakazila žena, ktorej partner sa zdržiaval vo Venezuele.

Podľa agentúry AFP k nákaze pohlavným stykom prispieva fakt, že vírus v mužských reprodukčných orgánoch prežíva ešte dlho po vymiznutí príznakov. Je známy prípad, keď spermie obsahovali vírus ešte 62 dní po vyliečení pacienta.

Nákaza vírusom Zika sa objavila v Brazílii vlani na jeseň a postupne sa rozšírila do viac ako dvadsiatky krajín amerického kontinentu, jednotlivé prípady už zaznamenali aj európske štáty vrátane Slovenska. Príznaky choroby sú zvyčajne skôr mierne (vyššie teploty, vyrážky, bolesti hlavy a kĺbov). Nebezpečenstvo však hrozí tehotným ženám, pretože existuje podozrenie, že infekcia spôsobuje u detí mikrocefáliu (nedostatočný vývoj mozgu).

Od začiatku februára platí pre vírus celosvetový stav núdze, ktorý WHO naposledy vyhlásila v roku 2014 z dôvodu šírenia eboly. Proti vírusu Zika dosiaľ neexistuje účinný liek ani vakcína.