Desaťtisíce ľudí demonštrovali v Londýne proti jadrovým zbraniam

ČTK | 27.02.2016 20:09
Londýn, protest Foto: ,
Demonštranti sa zhromaždili na londýnskom Trafalgarskom námestí, aby protestovali proti jadrovým zbraniam.
Desiatky tisíc demonštrantov pochodovali ulicami Londýna na protest proti modernizácii programu jadrových rakiet Trident, o ktorú sa usiluje súčasná konzervatívna vláda premiéra Davida Camerona. Podľa agentúry AP organizátori označili akciu za "najväčšiu za jednu generáciu".

Podľa mimovládnej organizácie s názvom Kampaň za jadrové odzbrojenie prišlo na londýnske Trafalgarské námestie 60-tisíc ľudí. Na zhromaždení vystúpila škótska premiérka Nicola Sturgeonová a vodca opozičných labouristov Jeremy Corbyn. Obaja odsúdili program ako „nemorálny“. Caroline Lucasová, bývalá líderka Strany zelených, o ňom povedala, že ide o „relikt studenej vojny“.

Britskú vládu čaká tento rok rozhodnutie o nahradení štyroch jadrových ponoriek nesúcich jadrové rakety za nové pod názvom Successor, ktoré by sa mali dostať do prevádzky po roku 2030. Modernizácia by mala vyjsť na 31 miliárd libier. Pritom sa predpokladá, že náklady môžu vzrásť ešte o tretinu.

„Keby sme teraz odzbrojili, zahrávali by sme sa s našou národnou bezpečnosťou, čo by bolo nezodpovedné a bolo by prínosom pre našich nepriateľov,“ povedal námestník britského ministra obrany Philip Dunne pred demonštráciou.

Labouristická strana je v otázke hlboko rozdelená. Jej vodca Jeremy Corbyn, ktorý je známy svojím pacifizmom, chce program zrušiť. Jeho postoj však nie je vo vnútri strany zďaleka prijímaný tak jednomyseľne. Škótska národná strana je naopak v otázke jednotnejšia.