Clintonová vyhrala súboj demokratov v Južnej Karolíne

ČTK | 28.02.2016 09:00, aktualizované: 
Clintonová, USA Foto: ,
Demokratická prezidentská kandidátka Hilary Clintonová sa zdraví s voličmi primárok v Južnej Karolíne.
Hillary Clintonová s veľkou prevahou vyhrala nad svojím súperom Berniem Sandersom sobotňajší nominačný súboj demokratov v Južnej Karolíne, informovali agentúry AP a Reuters. Bývalá americká ministerka zahraničia bola favoritkou, ale jej víťazstvo bolo podľa komentárov prekvapivo drvivé. Prieskumy pred hlasovaním dávali Clintonovej náskok o asi 20 percentuálnych bodov, po sčítaní takmer všetkých hlasov však vyhrala nad Sandersom o takmer 50 percent.

Jednalo sa o posledné demokratické primárky pred nadchádzajúcim kľúčovým superutorkom, keď sa stranícky výber kandidátov pre prezidentské voľby uskutoční v 11 amerických štátoch naraz. V Južnej Karolíne, v štáte s významným zastúpením černošských voličov, rozhodlo podľa amerických médií to, že za političkou tu stojí väčšina Afroameričanov. Podľa agentúry AP ich v sobotu volilo Clintonovú 90 percent.

Po sčítaní takmer všetkých hlasov získala Clintonová 74 percent a Sanders 26 percent hlasov. Sanders už krátko po oznámení predbežných výsledkov Clintonovej zablahoželal k víťazstvu. Zdôraznil však, že nedávno dosiahol aj on „rozhodujúce víťazstvo“ v New Hampshire, ako sa to teraz podarilo Clintonovej v Južnej Karolíne. Zdôraznil, že sa teraz zameriava na superutorok. Prieskumy dávajú aj v nadchádzajúcom kľúčovom zápolení väčšie šance Clintonovej, ktorej náskok sa podľa webu CNN po utorku pravdepodobne opäť zvýši. Výsledky v Južnej Karolíne posilnili úlohu favoritky na získanie nominácie Demokratickej strany v prezidentských voľbách 8. novembra.

Sanders, ktorý získal podporu najmä liberálneho krídla demokratov a mladých voličov kritikou rastúcej nerovnosti a excesov vo finančnom sektore, potrebuje v najbližších týždňoch vyhrať v niektorom z veľkých štátov, aby si udržal nádej na nomináciu. „Dvere sa pre Bernieho Sandersa rýchlo zatvárajú,“ domnieva sa demokratický politický stratég Chris Kofinis.

Výsledky demokratických primárok v Južnej Karolíne:
  hlasy v percentách delegáti delegáti celkom
Hillary Clintonová 74 39 544
Bernie Sanders 26 14 85

Po víťazstve v Južnej Karolíne už posilnená Clintonová hovorila o volebnom strete s republikánskym protikandidátom. K republikánskej nominácii smeruje kontroverzný miliardár Donald Trump, na ktorého slogan Urobíme Ameriku zase veľkou krajinou a na prísľub postaviť múr na hraniciach s Mexikom sa Clintonová teraz zamerala. „Napriek tomu, čo počujete, nepotrebujeme urobiť Ameriku opäť veľkou krajinou, pretože Amerika nikdy veľkou krajinou neprestala byť,“ povedala Clintnová po víťazstve v juhokarolínskom hlavnom meste Columbia. „Namiesto stavania múrov potrebujeme bariéry strhávať,“ zdôraznila.

Sanders zjavne s porážkou počítal a už v sobotu viedol kampaň v Texase, ktorý bude najväčším štátom, v ktorom sa budú v utorok konať primárky. Tu v hlavnom meste Austine prišlo na jeho míting 10-tisíc priaznivcov. „Táto kampaň sa ešte len začína. Naša revolúcia zdola rastie štát od štátu,“ povedal Sanders.

V Južnej Karolíne sa volilo pomerným systémom: 53 juhokarolínských delegátov si obaja demokratickí uchádzači o prezidentskú nomináciu rozdelili podľa percenta získaných hlasov. Podľa AP ich Clintonová získala 39, Sanders 14. Delegáti budú na straníckej konferencii po primárkach voliť prezidentského kandidáta strany.

Clintonová zatiaľ v primárkach získala 90 delegátov a Sanders 65. Clintonová však získala podporu omnoho väčšieho počtu superdelegátov, ktorí nie sú volení a tvoria ich demokratickí poslanci Kongresu a funkcionári strany. Tvorí skoro pätinu delegátov nominačného zjazdu. So započítaním podpory týchto superdelegátov má Clintonová 544 delegátov a Sanders 85. K získaniu demokratickej nominácie je treba najmenej 2 383 delegátov.

Počas superutorka bude podľa AP v 11 štátoch v stávke 865 delegátov. Republikáni sa budú usilovať o 595 delegátov.