Pri strete členov a odporcov Ku-klux-klanu v USA sa štyria zranili

ČTK | 28.02.2016 09:54
Ku klux klan, protest, zranený, Foto: ,
Fotografia zachytáva súboj dvoch odporcov a jedného člena Ku-klux-klanu, ktorý v ruke drží útočný nôž.
Pri potýčke v Kalifornii medzi členmi Ku-Klux-klanu a odporcami tejto rasistickej organizácie utrpeli najmenej štyria ľudia bodné rany, pričom zdravotný stav jedného z nich je kritický. Informovali o tom zahraničné agentúry s odvolaním sa na tamojšiu políciu.

K potýčke došlo v sobotu v meste Anaheim na mieste, kde sa chystal pochod členov Ku-Klux-klanu (KKK). V policajnej väzbe skončilo 13 ľudí. Medzi nimi je aj člen KKK, ktorý je obvinený, že dobodal jedného demonštranta, spresnil policajný dôstojník Daron Wyatt.

Nedávno podľa agentúry Reuters upútalo americké médiá vyhlásenie bývalého šéfa Ku-Klux-klanu Davida Dukeho, že podporuje Donalda Trumpa v jeho úsilí o republikánsku nomináciu pre tohtoročné prezidentské voľby. Trump túto podporu odmietol a v piatok nechal vyviesť zo svojho volebného zhromaždenia v Oklahome muža, ktorý mal na sebe tričko s nápisom „KKK podporuje Trumpa“.

Americká spoločnosť Southern Poverty Law Center (SPLC) nedávno uviedla, že v minulom roku sa v USA zvýšil počet rasistických a extrémistických skupín, ktorých aktivitu podnecuje nenávistná rétorika v spoločnosti a zvyšujúce sa množstvo násilných incidentov. Rozkvet podľa SPLC zaznamenáva tiež Ku-Klux-klan. Počet miestnych skupín KKK vzrástol viac ako dvojnásobne zo 72 na 190. Stromfront, ďalšia belošská rasistická skupina, zvyšuje v posledných rokoch počet svojich členov registrovaných na webe ročne o 25-tisíc. Teraz už má 300-tisíc členov, varovala SPLC.

Podľa agentúry Reuters sú americkí rasisti povzbudení prejavmi Trumpa, ktorý otvorene útočí na mexických imigrantov a vyzýva na bojkot moslimov. Bývalí dvaja mexickí prezidenti v sobotu uviedli, že Trump je podľa nich rasista.