S finančnou situáciou sú spokojné dve tretiny Bratislavčanov

SITA | 28.02.2016 14:34
S finančnou situáciou svojej domácnosti sú spokojné len zhruba dve tretiny Bratislavčanov. Vyplynulo to z analýzy Poštovej banky, ktorá na základe údajov Eurobarometra porovnávala spokojnosť obyvateľov Bratislavy a okolitých hlavných miest.

Horšie sú na tom len obyvatelia Budapešti. Bratislavčanov predbehli obyvatelia Varšavy, Prahy a hlavne Viedne, kde spokojnosť dosahuje až 85 %.

Ako skonštatovala analytička Poštovej banky Jana Glasová, finančnú situáciu domácností ovplyvňuje úroveň miezd a nezamestnanosti v krajine či meste. Spomedzi okolitých krajín má Slovensko podľa Glasovej najvyššiu mieru nezamestnanosti. V Bratislave je však situácia priaznivá a miera nezamestnanosti sa pohybuje len okolo 5 %. Preto s tvrdením, že nájsť si prácu je jednoduché, súhlasilo až 62 % Bratislavčanov. Je to vyšší podiel ako v Budapešti, kde sa tak vyjadrilo iba 33 % obyvateľov, vo Varšave to bolo 54 % obyvateľov a vo Viedni 45 %.

Finančnú situáciu domácností ovplyvňujú podľa Glasovej aj ceny nehnuteľností, ktoré sú zväčša v hlavných mestách najvyššie. V Bratislave preto možnosť nájsť si dobré bývanie za primeranú cenu považuje za jednoduchú len 14 % obyvateľov, čo je najmenej spomedzi susedných krajín. Podobná je situácia vo Viedni, kde s tvrdením súhlasí 18 % tamojšieho obyvateľstva, vo Varšave a v Prahe je to zhruba štvrtina a v Budapešti tretina obyvateľov.