Podľa pápeža musia krajiny kvôli utečencom ukázať solidaritu

ČTK | 28.02.2016 14:37
V migračnej kríze, ktorá zasiahla Európu, by všetky krajiny mali spolupracovať a správať sa solidárne, aby pomohli niesť bremeno tým najviac postihnutým štátom. Po prednesení svojej pravidelnej nedeľnej modlitby na Svätopeterskom námestí k tomu vyzval pápež František. Pápež menovite pochválil Grécko a ďalšie krajiny, ktoré podľa neho utečencom "veľkoryso" pomáhajú, riešenie krízy sa ale podľa neho dá nájsť len spoločne.

„Zvlášť Grécko a niektoré ďalšie krajiny ponúkajú veľkorysú pomoc. Avšak je potrebné, aby všetky národy spolupracovali,“ povedal pápež. Spoločné úsilie podľa neho môže byť ďaleko efektívnejšie a pomôže spravodlivo rozložiť ťažobu krízy, ktorá doľahla na jednotlivé krajiny veľmi nerovnomerne.

Pápež sa k téme utečencov vyjadruje opakovane a pozornosť verejnosti sa k nej snažil obrátiť už v čase, keď ešte v médiách toľko nerezonovala. Už krátko po svojom zvolení, počas svojej prvej cesty mimo Rím v roku 2013 navštívil taliansky ostrov Lampedusa, aby si tam osobne uctil pamiatku mŕtvych migrantov. Vlani František vyhlásil, že odmietnutie migrantov, ktorí utekajú pred násilím a hladom, je aktom vojny. V januári potom k modlitbe vo Vatikáne pozval 5-tisíc utečencov.