Walesovi stúpenci demonštrovali v gdanských lodeniciach

ČTK | 28.02.2016 17:54
Stúpenci niekdajšieho bojovníka proti komunistickému režimu v Poľsku Lecha Walesu v nedeľu zahájili demonštráciu na jeho podporu v gdanských lodeniciach, odkiaľ svoj odpor kedysi viedol. Walesovou povesťou otriasli čerstvé obvinenia, že ešte pred založením hnutia Solidarita spolupracoval s tajnou políciou. Walesovi podporovatelia tvrdia, že obvinenia sú falošné.
Stúpenci niekdajšieho poľského prezidenta Lecha... Foto: SITA/AP
Poľsko, Lech Walesa, protest Stúpenci niekdajšieho poľského prezidenta Lecha Walesu protestovali v lodeniciach v Gdansku.

Už v sobotu bolo medzi 80-tisíc ľuďmi, ktorí protestovali vo Varšave proti poľskej vláde, ktorá podľa nich ohrozuje slobodu a ústavu, mnoho tých, ktorí Walesovi prejavovali podporu. Protestujúci niesli napríklad heslá „Budeme brániť demokraciu!“ či „Lech Walesa!“.

Predseda Výboru na obranu demokracie, ktorý sa sformoval vlani v novembri po tom, čo parlamentné voľby vyhrala strana Právo a spravodlivosť (PiS), na sobotné podujatie prečítal odkaz od niekdajšieho odborového predáka a neskoršieho prezidenta Walesu, ktorý v ňom poprel, že by niekedy spolupracoval s tajnou políciou komunistického režimu. Podľa neho boli príslušné dokumenty, o ktorých pred pár dňami informovali médiá, sfalšované.

Walesa údajne spolupracoval so Štátnou bezpečnosťou v 70. rokoch ešte pred tým, než založil hnutie Solidarita, ktoré prispelo k zvrhnutiu komunistického režimu. Prezidentom Poľska bol Walesa od decembra 1990 do decembra 1995.

Demonštrácie na obranu slobody a demokracie sa v Poľsku pomerne často opakujú od doby, čo nová vláda začala presadzovať zákony, ktorými si podľa opozície upevňuje moc v súdnictve a médiách. Správanie vlády vzbudilo pozornosť aj v zahraničí. Európska komisia v polovici januára rozhodla, že bude sledovať stav právneho štátu v Poľsku. Jeden poradný orgán Rady Európy už podľa poľského denníka Gazeta Wyborcza dospel k názoru, že v Poľsku sú kvôli krokom tamojšieho konzervatívneho kabinetu v ohrození vláda práva a demokracia.