Poslankyňa CDU háji spornú snímku, ukazuje vraj Nemecko v roku 2030

ČTK | 29.02.2016 11:55
Vlnu kritiky si vyslúžila nemecká konzervatívna poslankyňa Erika Steinbachová za fotografiu, ktorú zverejnila na svojom twitterovom účte.

Plavovlasé belošské dieťa si na nej obzerá dav dievčat s tmavou pleťou, ktoré sa ho podľa textu pýtajú, odkiaľ pochádza. Fotografia údajne ukazuje budúcnosť Nemecka v roku 2030. Steibachová svoj príspevok za problematický nepovažuje a odmieta ho zmazať, informovala dnes agentúra DPA.

Poslankyňa vládnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Steinbachová vykonáva funkciu straníckej hovorkyne pre ľudské práva a humanitárnu pomoc, v zahraničí, najmä v Českej republike či v Poľsku je však známa predovšetkým ako bývalá dlhoročná predsedníčka Zväzu vyhnancov (BDV), ktorý zastupuje záujmy Nemcov, ktorí po konci druhej svetovej vojny museli opustiť strednú a východnú Európu.

„Nie je to agresívna fotografia,“ reagovala dnes v rozhovore poskytnutom denníku Bild na kritiku Steinbachová. Obrázok jej vraj poslal „otec z Frankfurtu nad Mohanom, ktorého dieťa má v triede už len dvoch ďalších nemeckých spolužiakov“. Na otázku, či si myslí, že Nemecko môže o 14 rokov skutočne vyzerať tak ako na fotografii, uviedla: „Data to naznačujú. Vo veľkomestách už teraz máme značný podiel nenemeckého obyvateľstva.“

Na sociálnej sieti sa Steinbachová bránila kritike sériou tweetov, v ktorých okrem iného uviedla, že „len šibeničný humor pomáha v komplikovaných situáciách ako je migračná politika“. Protihráčov obvinila z toho, že by im bola milšia „diktatúra so zákazom myslenia“ a médiá z toho, že podceňujú strach ľudí a že už zjavne vyčerpali témy, o ktorých by písali. „Nezmažem!“ uviedla tiež v reakcii na rad používateľov, ktorí požadovali, aby obrázok odstránila. „Jedni zo mňa chcú robiť revanšistku, iní rasistku. Nie som ani jedno z toho, milí hejteri,“ komentovala kauzu Steinbachová v zatiaľ poslednom z tweetov.

Kritika sa na adresu konzervatívnej poslankyne zniesla počas víkendu prakticky zo všetkých strán vrátane jej vlastnej. Tweet odsúdil napríklad generálny tajomník CDU Peter Tauber či jeho stranícky kolega a premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff.

Opozičné strany Zelení a Ľavica vyzvali Steinbachovú, aby sa vzdala funkcie hovorkyne CDU pre ľudské práva. Kritiku na adresu poslankyne vyjadril aj kolínsky arcibiskup a kardinál Rainer Maria Woelki: „Rozdeľuje to a šíri strach.“

Dnes sa ku kritike pridal aj podpredseda Medzinárodného osvienčimského výboru Christoph Heubner, ktorý vyzval na vylúčenie Steinbachovú z parlamentnej frakcie CDU/CSU.