Polícia v Moskve zadržala ženu s odťatou hlavou dieťaťa

ČTK, SITA | 29.02.2016 13:48, aktualizované: 
Moskva, stanica, metro, polícia, Rusko Foto: ,
Do lokality, kde ženu s detskou hlavou zadržali, polícia vyslala tím pyrotechnikov. Objavilo podozrenie, že v areáli stanice metra Okťabrskoje Pole by sa mohli nachádzať výbušniny.
Ženu s odťatou hlavou dieťaťa zadržala moskovská polícia pri jednej zo staníc metra. Podľa očitých svedkov, na ktoré sa odvolali ruské médiá, bola žena oblečená celá v čiernom a vyhrážala sa, že vstup do metra vyhodí do povetria.

Ukázalo sa, že za smrť dievčatka je zodpovedná žena zo Strednej Ázie, ktorú si rodičia dieťaťa najali na stráženie. Agentúra TASS ženu identifikovala ako Gjulčechru Bobokulovovu (38) z uzbeckého Samarkandu. Viacero ruských agentúr medzičasom s odvolaním sa na federálnu migračnú službu informovalo, že pestúnka podozrivá z vraždy dievčatka pracovala v Moskve, kam pricestovala v januári, ilegálne.

Podľa výpovedí očitých svedkov žena oblečená v hidžábe prišla k vchodu do metra Okťabrskoje Pole a rozprávala sa sama so sebou. Policajná hliadka vyzvala ženu k predloženiu preukazu totožnosti, pretože svojím správaním vyvolávala podozrenie strážcov poriadku. Žena nato pred očami šokovaných okoloidúcich vytiahla z červenej igelitky hlavu štvorročného dievčaťa a kričala, že dieťa zavraždila. Držiac ju v ruke chodila po ulici a vykrikovala „Alah akbar“ (Boh je veľký).

Do príchodu polície k nej žiaden okoloidúci či predavač z blízkych obchodov neodvážil pristúpiť. „Všetci sa báli,“ uviedol jeden zo svedkov. Podľa iného svedka sa žena ľuďom na ulici vyhrážala, a to aj policajtovi, ktorý ju chcel spacifikovať ešte pred príchodom posíl. Žena ho varovala, že ak sa k nej priblíži, „odpáli sa“. Asi po 20 minútach ju nakoniec zaistila polícia, neskôr ju internovali na moskovskej psychiatrickej klinike. Policajti v nepriestrelných vestách uzavreli ulice v okolí miesta činu.

Surová vražda v ruskej metropole vyvolala šok. Z doterajšieho vyšetrovania vyplýva, že žena ráno počkala na odchod rodičov dievčatka a jeho starších súrodencov z bytu. Z neznámych dôvodov potom dieťa zabila, byt podpálila a z miesta činu ušla. Bezhlavé telo dievčatka našli hasiči, ktorých privolali k likvidácii požiaru v byte na severozápade Moskvy. Ostatky štvorročného dieťaťa vykazovali známky krutého násilia.

Z neznámych príčin sa vrahyňa s odťatou hlavou dieťaťa vydala do mesta, zadržali ju asi poldruha kilometra od bytu, ktorý vyhorel. Nie je vraj vylúčené, že svoj hrozný čin spáchala pod vplyvom drog. Vzhľadom na jej „neadekvátne správanie sa pri zatýkaní“ vyšetrovatelia nariadili vykonať psychiatrickú expertízu s cieľom zistiť, či bola schopná posúdiť svoje konanie a jeho dôsledky. Ak súd uzná, že žena nebola nepríčetná, hrozí jej až doživotie.

Do lokality, kde ženu zadržali, polícia vyslala tím pyrotechnikov tajnej služby FSB, keďže sa objavilo podozrenie, že v areáli stanice metra Okťabrskoje Pole by sa mohli nachádzať výbušniny. Stanicu metra, kde ju zatkli, polícia čiastočne uzavrela a niekoľko okolitých obchodov evakuovala. Podozrenie, že by sa v areáli stanice metra a jeho okolí mohli nachádzať výbušniny, sa však nepotvrdilo.

Detský ombudsman Pavel Astachov v reakcii na vraždu dieťaťa v Moskve vyzval rodičov, ktorí zamestnávajú opatrovateľky svojich potomkov, aby si pred uzavretím pracovnej zmluvy vyžiadali psychiatrický posudok.

„Ak najímate pestúnku, preverte jej psychický stav, žiadajte lekárske vyšetrenie,“ napísal Astachov v sociálnej sieti twitter. V správe na svojom konte na sieti Twitter Astachov pripomenul, že už neraz sa stalo, že opatrovateľka svojho zverenca bila či mučila a „teraz to dospelo až k vražde“.

V reakcii na vraždu dieťaťa Rada federácie vyzvala sprísniť kontrolu nad agentúrami, ktoré sprostredkúvajú zamestnanie pre opatrovateľky detí.