Tatranci vybrali na dani z ubytovania viac ako milión eur

SITA | 29.02.2016 14:09
Tatranci hodnotia minulý rok z pohľadu výberu dane z ubytovania v regióne Vysokých Tatier ako veľmi úspešný. Mestá Vysoké Tatry a Poprad spolu s obcou Štrba prekonali hranicu jedného milióna eur.

"Samosprávy v tejto destinácii sa môžu pochváliť, že vybrali spoločne na dani viac ako 1,063 mil. eur, čo predstavuje oproti roku 2014 nárast o 9,53 percenta a v absolútnych číslach to predstavuje viac ako 90-tisíc eur,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Rekordérom zo samosprávnej trojice je mesto Vysoké Tatry, ktoré zaznamenalo viac ako 10-percentný nárast vybratej dane z ubytovania.

S výberom dane za ubytovanie podľa miestnej OOCR úzko súvisí aj počet prenocovaní. „V roku 2015 bol celkový počet prenocovaní v našej destinácii 1 360 756, čo je v porovnaní s rokom 2014 nárast až o 17,67 percenta. Týmto sa nám podarilo prekonať aj rok 2013, keď sme zaznamenali vynikajúce výsledky,“ uviedla Maťašovská. Za významné pozitívum označila to, že nárast samotnej vybratej dane z ubytovania prináša oblastnej organizácii možnosť získať vyššiu dotáciu od štátu. Tú následne členovia spoločne použijú na ďalší rozvoj regiónu.

Veľké prekvapenie Tatrancom priniesli aj jednodňoví návštevníci. Kým v roku 2014 ich zavítalo do regiónu približne 2,2 milióna, v minulom roku ich bolo až takmer 2,4 milióna. „Uvedomujeme si, že latku sme nastavili vysoko, no ešte stále je čo zlepšovať a skvalitňovať. Ak chceme, aby nám aj tento rok prišlo viac návštevníkov, musíme pripravovať nové produkty, atrakcie, ale tiež pracovať na zlepšovaní infraštruktúry a skvalitňovaní služieb,“ dodala Maťašovská.