Politico: Slovenské voľby ovplyvnia budúcnosť Európy

ČTK | 29.02.2016 14:18
Voľby, ktoré sa v sobotu budú konať na Slovensku, podľa serveru Politico svojim spôsobom ovplyvnia budúcnosť Európy.

Slovensko totiž v druhej polovici roka prevezme predsedníctvo Európskej únie, teda v čase, keď sa kontinent borí s niekoľkými krízami. V tejto úlohe bude mať niekoľko právomocí a bude musieť hrať úlohu neutrálneho sprostredkovateľa medzi rôznymi členskými štátmi a európskymi inštitúciami, ktoré sú medzi sebou často na kordy.

Server napríklad poukazuje na nebezpečenstvo ľahkého vypuknutia ďalšej dlhovej krízy v eurozóne a na možnosť, že v závislosti od výsledku britského referenda bude slovenské predsedníctvo dohliadať na začiatok rokovaní o odchode Británie z EÚ. „Slovenské predsedníctvo vyzerá tak, že bude mať oveľa väčší zmysel než len obvyklé čechranie národného peria, ako to často býva.“

"Voľby tiež určia charakter visegrádskej skupiny, zahŕňajúcej Slovensko, Českú republiku, Poľsko a Maďarsko. Silný mandát premiéra Roberta Fica posilní existujúce smerovanie visegrádskych krajín k súdržnému bloku, ktorý sa zahráva s neliberálnou demokraciou ako alternatívou k západnému liberálnemu modelu. Tento politický trend vyostruje rozdiely medzi ‚novou‘ a ‚starou‘ Európou – najmä v otázke utečencov – a priamo nahráva ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý sa snaží využiť trhliny v EÚ, "píše Politico.

Konštatuje, že v predvolebných prieskumoch Ficov Smer síce presvedčivo viedol, ale jeho zotrvanie pri moci stopercentne isté nie je. Životaschopné alternatívy existujú ako nová strana Sieť, Most-Híd či Sloboda a solidarita (SaS).

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

"Ak sa tieto strany budú správať rozumne, môžu vytvoriť reformnú prozápadnú koalíciu. Ak tak neurobia, Smer by si ešte mohol jednu z nich vybrať ako menšieho koaličného partnera namiesto prirodzeného Ficova spojenca, nacionalistov. To by poskytlo tak veľmi potrebnú protiváhu jeho populistickým pudom a spriaznenosti s Kremľom.

Alternatíva – súdržný blok populistov a nacionalistov pri moci v Poľsku, v Maďarsku a na Slovensku – neveští nič dobré nielen pre Slovensko, ale ani pre budúcnosť európskeho projektu, "uzatvára Politico.