Orbán: Maďarsko nechce byť zatiahnuté do protiruskej koalície

ČTK | 29.02.2016 14:48
Maďarsko sa nechce nechať zatiahnuť do medzinárodnej protiruskej koalície kvôli Ukrajine. Podľa agentúry MTI to vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý v tejto súvislosti okrem iného tiež poznamenal, že sankcie uvalené na Rusko nebudú na konci tohtoročného prvého polroka predĺžené automaticky.

„Na konci prvej polovice tohto roka možno očakávať vážnu diskusiu v Európskej únii o napĺňaní Minskej dohody. Inými slovami, nebude automatické predĺženie sankcií proti Rusku. A nech už bude naše rozhodnutie akékoľvek, mala by mu predchádzať rozvážna a objektívna analýza týkajúca sa Minskej dohody,“ povedal Orbán na pondelňajšom stretnutí s maďarskými diplomatmi v Budapešti.

Minuloročná dohoda z Minsku má zabezpečiť prímerie na východe Ukrajiny, kde sa proti prozápadnému ukrajinskému vedeniu v Kyjeve postavili proruskí separatisti podnecovaní a podporovaní Moskvou. Ozbrojený konflikt, ktorý vypukol v apríli 2014 si už vyžiadal 9-tisíc mŕtvych.

Maďarská vláda presadzuje „pragmatické priateľské“ vzťahy s Ruskom, ktoré majú najmä ekonomické pozadie. Okrem iného umožnila účasť Ruska na rozšírení maďarskej jadrovej elektrárne Paks. Pri návšteve Orbána v Moskve v polovici februára zas bolo jedným z hlavných bodov predĺženie dlhodobých kontraktov na dodávky ruského zemného plynu do konca roka 2019.

Maďarský premiér opätovne ostro odmietol hrozby obmedzenia finančných prostriedkov z európskych fondov pre stredoeurópske krajiny, ktoré sa odmietajú podriadiť povinným kvótam pre príjem migrantov. Tieto hrozby označil za „neprijateľné“ a podľa neho by sa mali ignorovať.

Dodal, že opovrhnutie si zaslúži „niekoľko ľudí“, ktorí „si myslia, že na jednej strane sú tí, ktorí na svojom blahobyte tvrdo pracujú“ a potom sú tu tí „chudobní, smolní“ Stredoeurópania, ktorým sa prenecháva trocha peňazí.