Francúzsko žiada rýchle stretnutie pracovnej skupiny k Sýrii

ČTK, SITA | 29.02.2016 14:59
Darat Izza, Aleppo, Sýria Foto: ,
Žena odpočíva v blízkosti trosiek na zemi v meste Darat Izza, provincii Aleppo. Napriek vyhlásenému prímeriu boje v tejto oblasti Sýrie nekončia.
Francúzsko požiadalo, aby sa čo najrýchlejšie stretla pracovná skupina k problematike Sýrie. Dôvodom sú podľa francúzskeho ministra zahraničia Jeana-Marca Ayraulta správy o útokoch na umiernenú sýrsku opozíciu, ktoré pokračujú napriek prímeriu vyhlásenému v noci z minulého piatka na sobotu.

„Máme informácie, že v oblasti ovládanej umiernenou sýrskou opozíciou pokračujú útoky, vrátane tých leteckých,“ uviedol Ayrault podľa agentúry AFP v Ženeve na okraj zasadnutia Rady pre ľudské práva OSN. Preto by sa podľa neho mala „bezodkladne“ zísť pracovná skupina, ktorá na dodržiavanie prímeria dohliada.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo, že v noci, keď západný sektor mesta Aleppo ostreľovali neidentifikované lietadlá, prišlo o život najmenej sedem ľudí, z toho štyri deti.

Údajné porušovanie pokoja zbraní kritizoval tiež šéf sýrskej opozičnej vyjednávacej komisie (HNC) Asad Zubia, podľa ktorého môže krehké prímerie úplne skolabovať kvôli neustávajúcim útokom režimu prezidenta Asada.

Zubia v televízii Al-Arabíja dodal, že prímerie podľa neho skončilo ešte skôr, než začalo. „Máme ďalšie spôsoby, ako ochrániť náš ľud,“ uviedol Zubi bez ďalších podrobností.

Dohoda o prímerí medzi sýrskou vládou a opozíciou je prvá po piatich rokoch od vypuknutia konfliktu, ktorý si vyžiadal už 270 000 mŕtvych a milióny utečencov. S pokojom zbraní súhlasil ako Asad, tak stovky ozbrojených skupín a kurdskí bojovníci. Prímerie sa netýka radikálnych skupín, ako je Islamský štát a An-Nusra, ktoré kontrolujú zhruba 50 percent sýrskeho územia.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že proces zastavovania bojov v Sýrii „je v plnom prúde“, aj keď už od začiatku bolo jasné, že to nebude jednoduché. „Je však zásadné, že dohody (o prímerí) sa dosiahli,“ dodal Peskov.

Do mesta Muadmíja dorazia kamióny OSN s nepotravinovou pomocou

Organizácia Spojených národov informovala, že v najbližších piatich dňoch sa do sýrskych oblastí, ktoré najviac postihli boje, dostanú ďalšie dodávky humanitárnej pomoci. Podľa koordinátora pre humanitárnu pomoc OSN v Sýrii Jakúba al-Hilla bude pomoc slúžiť pre približne 154 000 civilistov.

Medzičasom Úrad pre koordináciu humanitárnej pomoci (OCHA) v Sýrii potvrdil, že do mesta Muadamíja aš-Šám na juhu Sýrie by malo doraziť približne 50 kamiónov s „nepotravinovou pomocou“, informovala agentúra DPA.

Toto oznámenie prišlo v situácii, keď v Sýrii už tretí deň platí prímerie, ktoré vo veľkej miere dodržiavajú všetky zainteresované strany, aj keď na viacerých častiach frontu, kde by mala platiť dohoda o zastavení paľby, sa aj tak strieľalo.

OSN na to reagovala výzvou ku všetkým stranám konfliktu, aby okamžite ukončili všetky blokády uvalené na dediny a mestá v Sýrii, v ktorých uviazlo vyše pol milióna civilistov.