Británia varuje pred desaťročím neistoty po odchode z EÚ

ČTK | 29.02.2016 19:25
Ak sa Briti tento rok rozhodnú pre koniec členstva svojej krajiny v EÚ, môže to cez okamžitý začiatok rokovaní o odchode a následnej novej podobe vzťahov s blokom znamenať až desaťročie neistoty. Uvádza to britská vláda v dokumente, ktorý v pondelok zverejnila na internete. Materiál pripomína, že jedinou legálnou cestou k odchodu z únie je aktivácia článku 50 únijnej zmluvy.

„Proces nemá precedens. Žiadna krajina doteraz článok 50 nepoužila – nie je otestovaný. Je veľká miera neistoty okolo toho, ako bude fungovať,“ píše sa v dokumente. Podľa neho pôjde o zložité rokovania so zapojením všetkých ostatných členských krajín únie a Európskej komisie. Tá však – pred tým, než rozhovory vôbec začnú – bude musieť získať mandát Európskej rady, samozrejme bez hlasu Veľkej Británie samotnej.

Neistota pri rokovaniach môže mať vplyv na finančné trhy, investície, hodnotu libry, rovnako ako môže ovplyvniť širšie hospodárstvo a pracovné miesta. Prípadný britský odchod z EÚ by znamenal koniec všetkým právam a povinnostiam voči bloku – od prístupu na jednotný trh po spoločný postup v protiruských sankciách, ktoré Británia „nabrala“ za štyri desiatky rokov členstva.

Spoločne s vyjednávaním o konci členstvo bude chcieť Londýn podľa zverejneného textu dojednať novú podobu vzťahov s EÚ.

Článok 50 únijnej zmluvy predpokladá dva roky vyjednávania, komplikovaný proces však pravdepodobne potrvá dlhšie. K dohode o predĺžení tohto prechodného obdobia však bude treba zhoda všetkých ostatných 27 krajín únie. Ak by s ním ľubovoľný štát nesúhlasil, ocitla by sa po dvoch rokoch Británia mimo EÚ úplne bez ochrany britských firiem na európskom trhu, bez účasti na súčasnosti platných multilaterálnych obchodných dohodách a bez dohôd, ktoré teraz britským občanom umožňujú v únii cestovať, žiť a pracovať.

Britská vláda dokument zverejnila v čase, keď sa krajina chystá na referendum o zotrvaní v únii a keď je podľa prieskumov britská verejnosť v tejto veci rozdelená zhruba na polovicu. Briti budú o zotrvaní v EÚ hlasovať 23. júna, dátum vyhlásil premiér David Cameron po tom, čo na februárovom únijnom summite dosiahol dohodu o novej podobe vzťahov svojej krajiny a únie.

Cameron, ktorého vlastná Konzervatívna strana je v pohľade na EÚ rozpoltená, vedie kampaň za britské zotrvanie v bloku.