BR OSN bude o rezolúcii voči KĽDR hlasovať až v stredu

ČTK | 01.03.2016 20:05
Bezpečnostná rada OSN bude o novej rezolúcii voči Severnej Kórei hlasovať až v stredu, nie dnes, ako sa očakávalo. S odvolaním sa na svoje diplomatické zdroje o tom informovala agentúra Reuters. Dôvodom odkladu je údajne žiadosť Ruska o dodatočný čas na posúdenie textu rezolúcie. Bezpečnostná rada chce výrazne rozšíriť medzinárodné sankcie proti KĽDR za jej januárový jadrový test.

„Po žiadosti Spojených štátov zaradiť hlasovanie rady na dnešné popoludnie uplatnilo Rusko mechanizmus procedurálneho dvadsaťštyriho­dinového posúdenia rezolúcie, takže hlasovať sa bude v stredu,“ citoval Reuters z vyhlásenia nemenovaných diplomatov z americkej misie pri OSN. Hlasovanie je teraz naplánované na stredu o 10:00 miestneho času (16:00 SEČ).

Na texte rezolúcie sa minulý týždeň dohodli Spojené štáty a Čína. Pchjongjang odpálil jadrovú nálož 6. januára, za čo si vyslúžil tvrdú kritiku svetového spoločenstva vrátane Číny a Ruska, teda od krajín, ktoré považuje za svojich najbližších spojencov.

KĽDR je kvôli skúškam jadrových zbraní a testom medzikontinen­tálnych balistických rakiet vystavená sankciám od roku 2006. V platnosti je embargo na dodávky zbraní, zakázaný je dovoz a vývoz jadrovej a raketovej technológie. Do Severnej Kórey sa nesmie vyvážať ani luxusný tovar.