V Brazílii zatkli šéfa Facebooku pre Latinskú Ameriku

ČTK | 01.03.2016 20:10
Brazílska federálna polícia zatkla viceprezidenta spoločnosti Facebook pre Latinskú Ameriku Diega Dzodana. Informovala o tom agentúra Reuters. Dôvodom je, že americká firma WhatsApp, ktorú vlastní Facebook, neplnila súdne príkazy v súvislosti s vyšetrovaním obchodu s drogami v Brazílii.

Spoločnosť Facebook označila Dzodanovo zatknutie za „extrémne a neprimerané opatrenie“. Argentínčana Dzodana zatkli v Sao Paulo preto, že ako zástupca Facebooku v regióne nesplnil súdny príkaz vydať mená užívateľov účtov mobilnej aplikácie WhatsApp. Tá umožňuje posielanie textových správ cez internet a podľa súdu brazílskeho štátu Sergipe sa správy týchto užívateľov týkali drog.

Už vlani v decembri nariadil brazílsky súd vypnúť službu WhatsApp preto, že jej prevádzkovateľ opakovane odmietal spoluprácu pri vyšetrovaní inej trestnej kauzy. Po zhruba 12 hodinách bola služba obnovená. Tento prípad prejednáva súd v Sao Bernardo do Campo a týka sa obchodníka s drogami, spojeného s jedným z najväčších kriminálnych gangov v štáte Sao Paulo.