Trump a Clintonová potvrdili v primárkach úlohu favoritov

SITA, ČTK | 02.03.2016 04:11, aktualizované: 
Volebné súperenie republikánskych a demokratických kandidátov o stranícku nomináciu do boja o kreslo prezidenta USA sa skončilo v deviatich z celkovo trinástich štátov, v ktorých sa počas takzvaného volebného superutorka hlasuje. Úlohu favoritov podľa prvých odhadov na základe prieskumu medzi voličmi potvrdili republikán Donald Trump, ktorý získal nominácie v piatich štátoch, a demokratka Hillary Clintonová, ktorá ich zrejme získala v šiestich štátoch a na Americkej Samoe.
Podporovatelia Hillary Clintonovej na Floride... Foto: Reuters, Javier Galeano
Hillary Clintonová, Miami, Florida Podporovatelia Hillary Clintonovej na Floride jasajú počas prejavu svojej favoritky, ktorá hovorí o výsledkoch tzv. volebného superutorka 1. marca 2016 v Miami.

Podľa odhadov výsledkov, ktoré zverejnila televízna stanica CNN, získala bývalá prvá dáma a exministerka zahraničných vecí Clintonová nomináciu v Georgii, Virgínii, Alabame, Tennessee, Arkansase a Texase. Jej súper z demokratického tábora Bernie Sanders zvíťazil podľa očakávania v primárkach vo svojom domovskom štáte Vermont, podľa odhadov agentúry AP a stanice CNN si na zoznam nominácií pripísal aj Oklahomu. V Massachusetts je súboj zatiaľ stále tesný.

Clintonová sa môže zamerať na boj proti Trumpovi

Clintonová v utorkovom hlasovaní zatiaľ získala 457 delegátov z 865 možných, Sanders 286. Vo väčšine štátov sčítali vyše 90 percent hlasov. Už pred volebným superutorkom získala Clintonová nominácie v Iowe, Nevade a Južnej Karolíne, Sanders v New Hampshire. Bývalá prvá dáma tak má nominácie z desiatich a vermontský senátor z piatich štátov.

Exministerka zahraničí vďaka svojim výsledkom zvýšila odstup od ľavicového radikála Sandersa a môže sa teraz zamerať na republikánskeho favorita Trumpa, ktorý z utorkového hlasovania vyšiel takisto víťazne. Dobrým znamením pre bývalú ministerku zahraničia podľa agentúry Reuters je, že sponzori jej kampane sú ochotní do podpory jej nominácie ďalej investovať.

„Po celej krajine demokrati hlasovali za to, aby sme strhli múry a spoločne boli veľkí,“ uviedla Clintonová na zhromaždení na Floride. „Amerika je silná, ak sme silní všetci,“ dodala. Cieľom podľa nej nie je urobiť Ameriku opäť veľkú, ako to pravidelne na svojich akciách požaduje Trump, ale Ameriku znova zjednotiť.

Trump sa teší na súboj o prezidentské kreslo s Clintonovou

V republikánskom tábore podľa odhadov CNN zvíťazil v Georgii, Virgínii, Alabame, Massachusetts a Tennessee Donald Trump. Súboj vo Vermonte a Arkansase je príliš tesný na to, aby bolo teraz možné odhadnúť víťaza, uviedla CNN.

Trump v skorších volebných súbojoch získal nominácie už v troch zo štyroch štátov únie: New Hampshire, Južnej Karolíne a Nevade. V Iowe zvíťazil Ted Cruz.

O čo sa bojuje v primárkach

V týchto primárkach a volebných zhromaždeniach sa bojuje o 595 delegátov medzi republikánmi a o 865 medzi demokratmi. Aby získal demokratický kandidát nomináciu, potrebuje celkom 2 383 delegátov, republikánovi stačí získať 1 237.

Trump na tlačovej konferencii na Floride, ktorú uviedol jeho niekdajší republikánsky rival Chris Christie, povedal, že sa teší na súboj s Hillary Clintonovou o kreslo v Bielom dome.

Zagratuloval aj svojmu protivníkovi Cruzovi k víťazstvu v Texase a Oklahome, Marco Rubio podľa neho túto noc prehral na plnej čiare. Sám seba miliardár označil za „zjednotiteľa“, ktorý vždy hovoril a bude hovoriť pravdu.

Cruz vyzval republikánov, aby sa spojili proti Trumpovi

Senátor Ted Cruz zablahoželal Donaldovi Trumpovi k víťazstvu, zároveň vyzval republikánov, ktorí zatiaľ nezískali žiadnu nomináciu, aby sa svojej kandidatúry vzdali a proti Trumpovi sa spojili. Ak zostanú rozdelení, umožnia Trumpovi cestu k nominácii, čo Cruz označil za „totálnu katastrofu“ pre republikánsku stranu.

Texaský senátor hovoril ešte pred tým, ako prvú nomináciu získal aj jeho súper Rubio. „Amerika by nemala mať prezidenta, za ktorého slová by ste sa hanbili, keby ich vaše deti opakovali,“ dodal texaský senátor s odkazom na Trumpa.

Na volebnej akcii vo Vermonte Bernie Sanders nadšenému davu podporovateľov sľúbil „mnoho stoviek delegátov“ z volebného superutorka. „Spoločne vytvoríme hospodárstvo, ktoré bude pracovať pre nás pre všetkých, nielen pre ľudí hore,“ povedal. „V tejto kampani nejde len o to zvoliť nového prezidenta. Ide o politickú revolúciu,“ dodal Sanders.

Rubio nechce, aby prezidentský úrad prevzal hochštapler

Floridský senátor Marco Rubio začal podľa svojich slov pred piatimi dňami demaskovať Donalda Trumpa. „Strana (prezidenta Abrahama) Lincolna a (prezidenta Ronalda) Reagana a prezidentský úrad Spojených štátov nikdy neprevezme hochštapler,“ sľúbil senátor.

V hlasovaní o republikánskom kandidátovi na prezidenta USA na Aljaške zvíťazil podľa odhadov médií texaský senátor Ted Cruz. Tlačová agentúra DPA uviedla, že Cruz na Aljaške získal 36,2 percenta a realitný magnát Donald Trump 33,6 percenta hlasov.

Cruz zvíťazil v utorok v troch štátoch (Aljaška, Oklahoma, Texas), vedúci republikánsky kandidát Trump v siedmich (Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont, Virgínia) a Marco Rubio v jednom (Minnesota).

Ďalší republikánski uchádzači o prezidentskú nomináciu – guvernér Ohia John Kasich a neurochirurg Ben Carson – nezvíťazili v utorok ani v jednom štáte.