Indonéziu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,9

SITA | 02.03.2016 15:29, aktualizované: 
Indonézske úrady odvolali varovanie pred prívalovými vlnami cunami, ktoré bolo vyhlásené v dôsledku silného zemetrasenia s magnitúdou 7,8, informovala agentúra DPA.

Varovanie prestalo platiť, oznámil na Twitteri indonézsky Úrad pre meteorológiu, geofyziku a klimatológiu.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zaznamenali dnes juhozápadne od pobrežia indonézskeho ostrova Sumatra. Epicentrum zemetrasenia bolo až 804 kilometrov juhozápadne od Padangu a 659 kilometrov juhozápadne od Muara Siberut a vychádzalo z hĺbky zhruba 24 kilometrov.

Príslušné úrady dnes nezaznamenali správy o materiálnych škodách, stratách na životoch či zranených na indonézskych Mentavajských ostrovoch ani v ďalších postihnutých oblastiach.

„Spojili sme sa s úradmi na Mentavajských ostrovoch a povedali nám, že nemajú správy o škodách či obetiach,“ uviedol pre tamojšie médiá hovorca Národného úradu pre zvládanie katastrof. Indonéziu v roku 2004 veľmi vážne zasiahli vlny cunami po zemetrasení v Indickom oceáne.

Krajina leží v seizmicky aktívnej zóne, kde sa stretávajú dosky zemskej kôry a dochádza tam k veľkému počtu zemetrasení a častým erupciám sopiek.