Päť investorov má dostať stimuly viac ako 43 miliónov eur

SITA | 02.03.2016 16:04
Vládny kabinet v stredu schválil poskytnutie investičnej pomoci pre piatich investorov v celkovej sume 43,3 mil. eur.

Vďaka týmto investičným stimulom by malo do roku 2018 na Slovensku vzniknúť 1 820 nových pracovných miest. Firmy plánujú celkovo preinvestovať 224,6 mil. eur.

Spoločnosť RKN Global Europe, s. r. o. so sídlom v Banskej Bystrici plánuje v priemyselnom parku Šalková pri Banskej Bystrici preinvestovať 89,4 mil. eur. Výrobný program má obsahovať 28 produktov, ako sú dokumenty s ochrannými prvkami, čipové platobné karty, bezpečnostné a zabezpečovacie systémy alebo elektronické registračné zariadenia na športové podujatia. Investor by mal vytvoriť 1 238 pracovných miest. Od štátu môže firma dostať investičné stimuly vo výške 18 mil. eur. Z tejto sumy by mala dotácia na obstaranie dlhodobého hmotného a nehmotného majetok tvoriť 10 mil. eur a 8 mil. eur by mala byť úľava na dani z príjmu.

Firma Midia Agro, s. r. o. chce v priemyselnom parku v obci Čab pri Nitre postaviť závod na spracovanie mlieka. Vyrábať bude detskú mliečnu výživu a popri tom aj ďalšie druhotné produkty ako maslo či cmar. Spoločnosť do výstavby závodu investuje 98 mil. eur, vzniknúť by malo 325 nových pracovných miest. Výroba sa má začať v prvom kvartáli roku 2018. Vláda investorovi schválila stimuly vo výške 18,5 mil. eur, z toho 16,5 mil. eur na obstaranie dlhodobého hmotného majetku a 2 mil. eur by mala predstavovať úľava na dani z príjmov.

Spoločnosť Syráreň Bel Slovensko so sídlom v Michalovciach plánuje rozšíriť výrobu svojho výrobku Mini Babybel. Investovať chce 4,25 mil. eur. Výrobná kapacita spomínaného výrobku by sa mala po realizácii investičného zámeru zvýšiť z 5 400 ton na 8 100 ton. Takmer celá produkcia bude určená na export. Vzniknúť by malo 50 nových pracovných miest. Po schválení vládnym kabinetom by mala firma dostať 1,4 mil. eur, z toho 450 tis. eur vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok a 950 tis. eur vo forme úľavy na dani z príjmov.

Firma Jasplastik-SK chce pri Nitre v lokalite Mlynárce rozšíriť svoju výrobu tovarov a výliskov z plastov. Investovať plánuje 17,6 mil. eur. Vďaka tomuto investičnému zámeru by malo vzniknúť 140 nových pracovných miest. Spoločnosť by mala dostať od štátu stimuly v objeme 3,9 mil. eur. Na obstaranie dlhodobého majetku by malo ísť z tejto pomoci 1,5 mil. eur. Zvyšných 2,4 mil. eur by mala dostať spoločnosť vo forme úľavy na dani z príjmov.

Spoločnosť MAR SK ide v Sučanoch rozšíriť existujúci podnik na výrobu automobilových súčiastok a komponentov. Firma je v súčasnosti dodávateľom automobilových komponentov pre podskupiny dielov na hnacie a hnané nápravy automobilov ako sú náboje kolies, čapy brzdy a ložiskové krúžky. Do rozšírenia podniku plánuje investovať vyše 15,35 mil. eur, vďaka čomu sa má vytvoriť 67 nových pracovných miest. Od štátu by mala spoločnosť dostať investičnú pomoc v celkovej výške 1,53 mil. eur, a to vo forme úľavy na dani z príjmu.