Stavba závodu pri Banskej Bystrici potrvá štrnásť mesiacov

Štefan Rimaj, Pravda | 02.03.2016 20:00
Ronald K. Noble, Ján Nosko Foto: ,
Majiteľ RKN Global Ronald K. Noble (vľavo) a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko pri mapke priemyselného parku v Šalkovej, kde závod vyrastie.
Poklepú základný kameň a o štrnásť mesiacov spustia výrobu. Takýto verejný prísľub dal v stredu v Banskej Bystrici majiteľ spoločnosti RKN Global Europe sídliacej v Dubaji Ronald K. Noble niekoľko hodín po tom, čo vláda na svojom poslednom zasadnutí v tomto volebnom období schválila pre túto investíciu investičné stimuly vo výške 18 miliónov eur.

Dátum položenia základného kameňa ešte nie je známy, Noble zdôraznil, že tak urobia, len čo získajú všetky potrebné povolenia na výstavbu.

RKN Global Europe chce v závode, v ktorom sa bude vyrábať 28 bezpečnostných produktov ako napríklad ochranné prvky na rôzne druhy preukazov a kariet, zamestnať 1 238 pracovníkov. Noble na stredajšej tlačovej konferencii spresnil, že ich budú priberať v troch fázach.

„V prvej prijmeme 200 ľudí, v druhej 638 a v tretej 400. Zaškoľovať ich bude 25 odborníkov zo závodu s podobnou výrobou z Ukrajiny, s ktorým spolupracujeme. Väčšinou zamestnáme vysokoškolsky vzdelaných ľudí s technickým zameraním. Ponúkneme im priemerný plat vo výške 1 400 eur,“ povedal Noble. Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko doplnil, že v tejto veci chcú užšie spolupracovať s vysokými školami a napríklad s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici chcú vyrokovať, aby tam otvorili fakultu zameranú na oblasť informačných technológií.

Do postavenia závodu chce investor, ktorý sídli v Spojených arabských emirátoch, investovať 89 miliónov eur. Noble, ktorý pracoval roky ako šéf Interpolu, poznamenal, že okrem investičnej pomoci našej vlády na to použijú zdroje od privátnych investorov a požičajú si od bánk. Garantoval nielen to, že závod v Banskej Bystrici vznikne, ale že doň prinesú aj špičkové technológie, vďaka ktorým budú ich výrobky konkurencieschopné po celom svete. Dvadsať percent produkcie má firma predávať na našom trhu, zvyšok v zahraničí.

V spojitosti s investorom z Dubaja sa objavili rôzne špekulácie. Tie sa týkali podozrení, že za ním stoja rôzne skupiny z Ukrajiny s kriminálnym pozadím, ako aj toho, že investor vraj nevlastní žiadne patenty a licencie na výrobky, ktoré chce vyrábať. Noble všetky obvinenia poprel. Čo sa týka patentov a licencií, konateľka firmy Marjam Lindsbro uviedla, že majú niekoľko sto patentov a licencií, ktoré boli hodnotené nezávislými auditmi, akurát ich nemajú uvedené na svojej webovej stránke. „Naša spoločnosť je vlastníkom 50 patentov, 166 softvérov, šiestich licencií, šiestich know-how a 229 nepatentovaných technológií,“ zdôraznila.

Noble odmietol prepojenosť na pochybných ľudí. Povedal, že firmu založil v januári minulého roku s tým, že by chcel prispieť k zvýšeniu bezpečnosti. Priznal, že spolupracujú s podobnou fabrikou na výrobu ochranných prvkov na dokumenty na Ukrajine. Zdôraznil, že nespolupracuje s nikým z Ukrajiny, kto by páchal trestnú činnosť a bol za to odsúdený.

Prečo si na postavenie nového závodu vybral bývalý šéf Interpolu práve Slovensko? Noble poznamenal, že sa rozhodovali medzi viacerými krajinami a v prospech Slovenska rozhodlo hneď niekoľko faktorov. Sú nimi dobré podnikateľské prostredie, dobre fungujúci bankový sektor, to, že Slovensko je členom Európskej únie a platí sa u nás eurom, potom dobrá infraštruktúra a kvalitné ľudské zdroje.

Primátor Banskej Bystrice Nosko zopakoval, že s investorom z Dubaja rokovali mesiace a z pohľadu mesta ho považuje za strategického. „Od roku 1989 takýto veľký investor do nášho mesta neprišiel, skôr naopak. Skončilo tu niekoľko podnikov, ktoré zamestnávali stovky, možno tisíce ľudí z regiónu. V súčasnosti je tak najväčším zamestnávateľom Rooseveltova nemocnica s 2-tisíc zamestnancami,“ podčiarkol Nosko. Pripomenul, že investičná pomoc, ktorú dostane RKN Global od štátu, nebude vo forme nejakého bianko šeku. Peniaze dostane investor až po tom, čo postaví závod, reálne v ňom zamestná ľudí a rozbehne výrobu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ