Akadémia médií môže prísť o akreditáciu

Pravda, odu | 03.03.2016 08:56
akadémia médií, župne namestie 7 bratislava Foto: ,
Akadémia médií sídli v centre Bratislavy na Župnom námestí.
Čo bude so študentmi Akadémie médií? Ministerstvo školstva tam vo štvrtok poslal kontrolu, ktorá má preveriť, kam odišli peniaze určené na štipendiá. Hrozí, že ďalšia súkromná škola príde o akreditáciu a asi 130 študentov nebude môcť dokončiť ročník.

Záchrannú sieť im ponúkla Paneurópska vysoká škola. Mnoho z nich túto možnosť víta, ale pre viacerých je problémom vysoké školné, ktoré by za letný semester zaplatili už druhýkrát.

„Na Vysokej škole Akadémie médií v Bratislave sa začne kontrola ministerstva školstva zameraná na použitie dotácií na sociálne a motivačné štipendiá pre študentov v roku 2015. Ak sa jej odníme akreditácia, hľadá sa možnosť pre študentov skončiť štúdium na inej vysokej škole,“ uviedol vo svojom stanovisku rezort školstva. Na akadémiu je stále uvalená exekúcia a sú problémy s doručením pošty pre jej nejasné sídlo.

Návštevu z ministerstva potvrdil aj riaditeľ školy Ján Füle. „Pozrú si dokumenty a preveria ich. K dispozícii chcú výpisy z účtu od januára 2014, smernicu na vyplácanie štipendií a ďalšie potrebné doklady, ktoré aj dostanú,“ uviedol.

Na problémy akadémie zareagovala v utorok aj Fakulta masmédií na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. V stanovisku na sociálnej sieti napísali, že zvažujú možnosti, ako študentom pomôcť. Dekan Jozef Leikert pre Pravdu potvrdil, že ich škola má podmienky na to, aby uspokojila záujem väčšiny študentov Akadémie médií.

„Evidujeme záujem o poskytovanie informácií a podmienok od viacerých z nich, ale dosiaľ nemáme oficiálnu žiadosť,“ uviedol Leikert. Výška školného na rok v prípade fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy sa pohybuje od 1 890 do 2 190 eur. Ak by prijala študentov z Akadémie médií, tí by neplatili celoročné školné, ale len alikvotnú časť.

Pre skupinu poslucháčov, ktorá už zaplatila školné za letný semester na Akadémii médií vo výške tisíc eur, je to však ďalšia nemalá investícia. „Zaplatila som v septembri dvetisíc eur za celý akademický rok a nemôžem si dovoliť dať na dokončenie ročníka ďalších možno tisíc. A podobne je na tom viacero z nás,“ povedala tretiačka Michaela.

Navyše prestup by pravdepodobne nič neriešil v prípade tretiakov bakalárskeho programu a druhákov magisterského, ktorým hrozí, že by ročník museli opakovať. Podľa Leikerta je to skupina študentov, ktorá môže byť najviac postihnutá týmto nelichotivým vývojom.

„Z predbežnej analýzy a porovnania študijných plánov vyplýva, že nie je možné zaradiť prestupových poslucháčov do končiacich ročníkov na našej fakulte,“ potvrdil dekan. Ak však bude Paneurópska vysoká škola vedieť zabezpečiť školiteľov už navrhnutých záverečných prác, tak v tom prípade by študenti mohli pokračovať v ročníku na fakulte masmédií.

Akadémiu navyše na začiatku letného semestra opustilo niekoľko pedagógov, k čomu ich prinútili nevyplatené mzdy. „Bolo neúnosné byť viac ako štyri mesiace bez príjmu a učiť zadarmo. Bez akýchkoľvek vízií alebo dohody. Riaditeľ s nami od začiatku týchto problémov vôbec nekomunikoval a nemali sme žiadny plán B,“ povedala jedna z vysokoškolských pedagogičiek školy.

Do stredy podali výpoveď jej štyria interní zamestnanci. Do konca tohto týždňa sa k nim plánuje pripojiť jedna a budúci týždeň druhá zamestnankyňa, ktorá čaká už len na zasadnutie Akademického senátu. Vysoká škola mala celkovo 9 interných učiteľov.

Senát by mal zasadnúť na budúci týždeň v utorok. Zvolali ho študenti nadpolovičnou väčšinou podpisov. Na základe rozhodnutia senátu chcú dosiahnuť zmenu vo vedení a riaditeľa Jána Füleho odvolať. Pedagógovia, ktorí výpovede podali, ich podporujú a tvrdia, že pokiaľ sa táto zmena podarí, sú ochotní vrátiť sa za katedru a začatý letný semester dokončiť pod podmienkou podpísania nových zmlúv alebo dohôd.

Riaditeľ školy tvrdí, že výpoveď zatiaľ podali len dvaja zamestnanci a nevie, či boli aj školiteľmi bakalárskych a diplomových prác. Ešte včera sa stretol so zakladajúcimi členmi Akadémie médií, aby s nimi prerokoval aktuálnu situáciu. Na akých konkrétnych krokoch sa dohodli a či zvolajú aj správnu radu, ktorá by v takomto prípade mohla zriadiť krízový manažment, povedať nechcel.

Predsedníčka správnej rady akadémie Zuzana Krútka povedala, že situácia ju mimoriadne mrzí. „Ja chodím s pánom Fülem na rokovania a robíme, čo sa dá. Ale ako členovia správnej rady tie chýbajúce peniaze nemáme,“ uviedla Krútka. Podľa nej sa študenti môžu až po ukončení ročníka rozhodnúť, či ostanú, alebo pôjdu na inú školu.

Prípad, keď vysokej škole hrozí strata akreditácie, nie je na Slovensku ojedinelý. Za posledné obdobie si takto ministerstvo posvietilo na viaceré. Minulý rok prišli o akreditáciu v niektorých študijných programoch tri súkromné vysoké školy.

Rezort školstva preto už dlhodobo apeluje na to, že kvalitu vysokých škôl nezaručuje to, že ich bude veľa, ale podstatnejší vplyv má personálne a finančné zabezpečenie študijných programov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ