O 70 miest na prokuratúrach má záujem 650 právnikov

Vanda Vavrová, Pravda | 03.03.2016 13:00
Generálna prokuratúra Foto: ,
Ilustračné foto.
Záujem o funkciu prokurátora neutícha. Na 70 voľných miest právnych čakateľov sa prihlásilo až 650 mladých právnikov.

Od tohto pondelka prebiehajú na Generálnej prokuratúre výberové konania, ktoré potrvajú celý týždeň. Úspešní kandidáti potom posilnia 38 z 54 okresných prokuratúr na Slovensku.

Právny čakateľ vykonáva na prokuratúre prax, ktorá je podmienkou na postup do funkcie prokurátora. Kto všetko sa o túto pozíciu zaujíma, sa však verejnosť nedozvie. Generálna prokuratúra nie je povinná zverejniť profily uchádzačov. Tí, na rozdiel od kandidátov na sudcov, nepodpisujú vyhlásenia o tom, či majú na prokuratúre, alebo vo výberovej komisii blízkych príbuzných.

Najviac právnych čakateľov, až 15, majú prijať na piatich okresných prokuratúrach v Bratislave. Ako štátni zamestnanci absolvujú trojročnú prax, na to, aby sa mohli stať prokurátormi, musia vykonať justičnú skúšku na Justičnej akadémii.

Uchádzači o post právneho čakateľa absolvujú písomnú časť a ústnu časť. Ústna sa začne 4. apríla. Písomná časť pozostáva z testu so 45 otázkami a z prekladu odborného textu. Testy obsahujú otázky najmä z trestného, občianskeho, správneho práva, ale aj ústavného, pracovného a obchodného práva. Vyhodnotí ich výberová komisia, ktorá určí poradie uchádzačov podľa súčtu dosiahnutých bodov. Do ústnej časti výberového konania postúpia najúspešnejší uchádzači. Ústnu časť generálny prokurátor Jaromír Čižnár sprístupnil verejnosti, pred ňou zverejní mená uchádzačov aj poradie s bodmi, ktoré v testoch získali.

Odborníci upozorňujú, že pravidlá nielen výberových konaní by mali byť na prokuratúre nastavené podobne ako v súdnictve. „Výber právnych čakateľov, ale aj prokurátorov je uzavretý systém, ktorý zostane pred verejnosťou utajený,“ myslí si advokátka Eva Kováčechová, spolupracujúca s mimovládnou organizáciou Via Iuris.

Pri budúcich sudcoch sú všetky informácie – od vyhlásenia výberového konania, cez zloženie výberovej komisie a životopisov všetkých uchádzačov – zverejnené na stránke ministerstva spravodlivosti. Uchádzači musia zároveň odtajniť, či ich rodinní príslušníci alebo blízki ľudia nie sú sudcami, zamestnancami súdu či ministerstva spravodlivosti alebo či nie sú vo výberovej komisii. Tieto pravidlá majú zamedziť rodinkárstvu v sudcovských kruhoch.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ