Univerzitná knižnica je prístupnejšia pre študentov s postihnutím

Renáta Jaloviarová, Pravda | 03.03.2016 16:00
vozík, invalid, knižnica, žilina Foto: ,
Univerzitná knižnica v Žiline vytvorila bezbariérový priestor pre telesne postihnutých.
Niekedy stačí aj málo, aby nedostupné veci boli prístupnejšie. Napríklad vybudovať nájazdovú rampu pre vozičkárov.

Univerzitná knižnica v Žiline nedávno takýmto spôsobom odstránila veľkú bariéru pri vstupe do zariadenia telesne postihnutým študentom. „Sama by som sa tam určite nedostala. Jedine zliezť z vozíka a nejako vyštvornožkovať hore schodmi, to je však nereálne. Takto je to omnoho lepšie,“ hovorí študentka Žilinskej univerzity Lucia Benková.

V knižnici Žilinskej univerzity vzniklo aj Centrum pre študentov so špecifickými potrebami. Pri jeho zariaďovaní prihliadali na potreby a zdravotné postihnutia študentov univerzity, ktorá eviduje 16 študentov so špecifickými problémami, zväčša so zdravotným postihnutím nôh, rúk, s poruchami učenia, nedoslýchavosťou či zrakovým postihnutím. „Prednostne bude slúžiť táto pracovno-relaxačná zóna pre nich,“ uviedla univerzitná koordinátorka pre študentov so špecifickými potrebami Katarína Gažová. V centre sa môžu pripravovať do školy, študovať alebo aj oddychovať. Môžu ho však navštevovať aj ľudia s postihnutím mimo univerzity, ak sa stanú čitateľmi knižnice.

Centrum je vybavené ergonomickými stoličkami či polohovateľnými pracovnými stolmi. „Na počítači máme inštalovaný hlasový softvér na diktovanie textu priamo do počítača. Pre zrakovo postihnutých máme špecifickú klávesnicu aj myš, a tiež máme nainštalovaný systém na vytváranie myšlienkových máp, to pomáha pri poruchách učenia sa,“ hovorí riaditeľka Univerzitnej knižnice Alena Mičicová.

Univerzitná knižnica v Žiline svojím novým... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
počítač, študent, knižnica, žilina Univerzitná knižnica v Žiline svojím novým vybavením vyšla v ústrety zdravotne postihnutým.

Lucia Benková študuje na Žilinskej univerzite učiteľstvo hudobného umenia a priečnu flautu v druhom magisterskom ročníku. Pohybuje sa na vozíku, a preto veľmi vníma prekážky. Je rada, keď si ľudia uvedomujú, že sú medzi nami aj takí, čo potrebujú pomoc. S podmienkami bezbariérovosti v škole je spokojná. „Je to dobré nielen pre mňa, ale to môže prilákať aj ďalších študentov,“ myslí si Lucia.

Vybudovanie nájazdovej rampy a zariadenie centra stálo 15-tisíc eur. Pomôcky pre zdravotne postihnutých študentov ešte budú pribúdať. „Chceme zrovnoprávniť všetkých študentov a chceme vytvárať čo najlepšie podmienky aj pre hendikepovaných študentov. Práve aj takýmito maličkosťami, že robíme debarierizáciu pre ich prístup do knižnice, do laboratórií alebo do učební,“ povedal prorektor Žilinskej univerzity pre rozvoj Jozef Jandačka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ