Čínska firma vložila 10 miliónov eur do centra pri Senci

ČTK | 03.03.2016 13:33
Čínska priemyselná skupina Jiangsu Weitian Chemical Group vložila desať miliónov eur do developerského projektu na Slovensku, ktorého súčasťou je administratívna a logistická základňa pre investorov z Ázie. V tlačovej správe to vo štvrtok oznámil riaditeľ spoločnosti IPEC Ivan Čarnogurský.

„V D1 Parku pripravujeme pre našich ázijských partnerov 80 administra­tívnych jednotiek. Tí si ich môžu odkúpiť a založiť si tu svoju stredoeurópsku alebo európsku administratívnu centrálu,“ uviedol Čarnogurský. D1 Park, ktorý leží približne 20 kilometrov od Bratislavy, firma IPEC založila.

Podľa Čarnogurského bolo doteraz predaných 20 administra­tívnych jednotiek pre zastúpenie čínskych spoločností. Do leta sa očakáva napríklad príchod obchodníkov s kamenárskym tovarom alebo dovozcov sójových bôbov.

„Projekt D1 Parku je zaujímavý svojou snahou zlúčiť čínske spoločnosti pod jednu strechu, kde si môžu vymieňať svoje skúsenosti a zdieľať poznatky z európskeho trhu,“ uviedla riaditeľka čínskeho investora Lin Shengqin. Skupina Jiangsu Weitian Chemical Group bola založená v roku 2007, zaoberá sa výrobou chemikálií a produktov z koksu.

Developerský projekt D1 Park sa rozvíja pri meste Senec na ploche 500 hektárov. Zahŕňa niekoľko zón vrátane administratívneho centa, logistické časti alebo pripravované outletové centrum.

Slovensko dlhodobo nie je v hľadáčiku čínskych investorov. Priame zahraničné investície z Číny v krajine pod Tatrami dosiahli len niekoľkých desiatok miliónov eur. Na celkovom dovoze na Slovensko sa Čína podieľa zhruba ôsmimi percentami, na slovenskom exporte necelými dvoma percentami.