Britom môže byť bez EÚ lepšie, tvrdí šéf obchodnej komory

ČTK | 03.03.2016 18:42
Dlhodobé hospodárske vyhliadky Británie by mohli byť mimo nereformovanej Európskej únie lepšie ako v nej. Vyhlásil to vo štvrtok predseda britskej obchodnej komory John Longworth.

Podnikatelia by sa v rozhodovaní o tak zásadnej otázke mali zbaviť svojho navyknutého krátkodobého pohľadu a zamerať sa na dlhodobé záujmy, uviedol Longworth podľa BBC na konferencii obchodnej komory v Londýne. Briti budú o zotrvaní v EÚ hlasovať 23. júna.

Voliči budú podľa šéfa poprednej britskej podnikateľskej organizácie stáť pred ťažkou voľbou z dvoch nepríjemných alternatív. Jednou je podľa neho zostať „v zásade nereformovanej EÚ“, druhou je neistota spojená s odchodom z nej.

„Dynamika a odolnosť londýnskej City a britského podnikateľského sektora naznačuje, že v dlhodobom horizonte máme možnosti a schopnosti vytvoriť si svetlú, ak nie svetlejšiu ekonomickú budúcnosť mimo EÚ – rovnako ako v prípade, že by sme mali príležitosť zostať v skutočne reformovanej Európe,“ povedal Longworth. Dodal, že tento jeho pohľad je založený na ekonomických hodnoteniach výhod a nevýhod oboch alternatív.

„Keby som mal v tomto referende podnikateľov o niečo požiadať, bolo by to, aby sa na to pozreli z dlhodobého pohľadu a z hľadiska širších záujmov spoločností, v ktorej pôsobia; nerozhodujte sa podľa nasledujúceho finančného roka, ale podľa toho, čo chcete pre svoje deti a vnukov,“ povedal šéf komory.

Samotná obchodná komora uviedla, že sa k žiadnemu z oboch táborov neprikláňa. Jej členovia sú v názore na túto vec rozdelení – zatiaľ čo väčšina veľkých nadnárodných spoločností sa dôrazne stavia za zachovanie členstva v EÚ, menšie firmy to často vidia inak.

Denník The Daily Telegraph vo štvrtok zverejnil otvorený list, v ktorom šéfovia viac ako dvoch stoviek malých podnikov horujú za odchod z únie. Je to čiastočne reakcia na list šéfov 36 veľkých spoločností z minulého týždňa, ktorý apeloval na zachovanie existujúceho členstva krajiny v EÚ.

„Zamestnávame väčšinu pracovnej sily v Británii. Ako podnikatelia sa musíme denne stretávať s neustálym prísunom zbytočných regulácií z EÚ, ktoré zvyšujú naše náklady, zhoršujú naše hospodárenie a zvyšujú ceny našim zákazníkom, a to bez akejkoľvek protihodnoty,“ píše sa v liste malých podnikateľov.

„Veríme, že naša ekonomika si povedie lepšie a bude vytvárať viac pracovných miest, keď ju nebude brzdiť Európska únia,“ uvádzajú podnikatelia.

Na konferencii obchodnej komory sa zúčastňuje aj britský minister financií George Osborne a jeho nemecký kolega Wolfgang Schäuble. Ten na nej vyzval Britániu, aby „zostala v Európe“, a nedávnu dohodu Londýna s EÚ označil za dobrú pre Britániu i pre EÚ.

„Plakali by sme,“ odpovedal podľa agentúry Reuters Schäuble v panelovej diskusii na otázku, čo by robil, keby Británia odišla z EÚ. Osborne na konferencii podľa BBC povedal, že odchod z EÚ by priniesol britským firmám „najhorší zo všetkých možných svetov“.

Premiér David Cameron, ktorý spolu s Osbornom vedie kampaň za zotrvanie krajiny v EÚ, necháva v posledných dňoch zverejňovať materiály opisujúce ťažkosti, ktoré krajinu postihnú po prípadnom odchode z únie. Longworth ale upozornil na to, že kampaň založená na vyvolávaní strachu sa môže krajine ťažko vypomstiť.

„Je úplne zle, keď vláda hovorí, že to bude katastrofa,“ povedal šéf obchodnej komory agentúre Bloomberg. Ak by občania rozhodli o odchode, mohla by totiž dôsledkom takejto kampane byť finančná kríza, ak trhy varovaniam vlády uveria.

„Ako z toho vláda vycúva, keď už presvedčila trhy, že to bude pohroma, a potom, v deň po rozhodnutí odísť, bude hovoriť,‚ale nie, to nie je katastrofa, všetko je v poriadku‘,“ povedal Longworth.