Grécko odmieta požiadavky MMF na ďalšie zníženie penzií

ČTK | 04.03.2016 07:42
Grécko nemôže akceptovať požiadavky Medzinárodného menového fondu (MMF) na ďalšie zníženie dôchodkov. Povedal to vo štvrtok grécky minister financií Euklidis Tsakalotos.

Fond podľa neho neverí, že vládne návrhy zmien v dôchodkovom systéme budú stačiť na dosiahnutie dohodnutého rozpočtového cieľa. Bez súhlasu MMF nebude Grécko schopné dokončiť terajšie kolo rokovaní s európskymi veriteľmi.

Vláda v návrhu reformy dlhodobo neudržateľného dôchodkového systému plánuje najmä zvýšenie príspevkov aktívnej populácie. Plán ale narazil na silný odpor odborov, živnostníkov a najmä poľnohospodárov, ktorí do minulého týždňa viac ako mesiac blokovali niektoré cesty a hraničné priechody.

MMF podľa ministra Tsakalotosa nepochybuje, že plán reformy penzií je seriózny, má ale obavy, že neposilní štátne financie dostatočne. „Domnieva sa (MMF), že tie čísla nevychádzajú tak, aby sme v roku 2018 dosiahli (primárny rozpočtový prebytok) 3,5 percenta HDP; hovorí, že ak sme už ušetrili na všetkom inom, kde inde nájdeme peniaze ako v ďalšom znížení dôchodkov,“ citovala agentúra Reuters z ministrovho vystúpenia v parlamente.

Grécke vlády od prepuknutia dlhovej krízy v zadlženej krajine a od prvého záchranného balíka z roku 2010 znížili dôchodky už jedenásťkrát. Podľa ministra sa už penzie ďalej znižovať nemôžu. Eurozóna a MMF majú teraz podľa zdrojov agentúry Reuters rozdielne názory na potrebný rozsah gréckych reforiem. Spor by mohol viesť k oneskoreniu výplaty ďalšej časti pomoci Aténam a k odkladu rozhovorov o zmiernení dlhovej záťaže krajiny. Tsakalotos povedal, že oneskorenie by mohlo ochromiť reformy, ktoré by mali vrátiť ekonomiku na dráhu rastu.

Jadrom sporu je to, čo by Grécko malo urobiť, aby v roku 2018 dosiahlo prebytok primárneho rozpočtu vo výške 3,5 percenta výkonu ekonomiky a udržalo ho na tejto výške, aby bolo isté, že si naďalej nebude musieť požičiavať od eurozóny a zostane solventné. MMF je podľa zdrojov obozretnejší vo výhľade ekonomického rastu a rozpočtového vývoja Grécka než eurozóna, pretože minulé skúsenosti poukazujú, že Atény za stanovenými cieľmi vždy zaostávali.

Fond predpokladá, že so súčasnými reformami bude primárny prebytok v roku 2018 len asi dve percentá HDP. Grécko by tak podľa MMF malo byť dôraznejšie v reformách, najmä v prípade politicky najťažšej dôchodkovej reformy.

Hovorca MMF Gerry Rice uviedol, že jeho inštitúcia žiadne sprísnenie cieľov dohodnutých v lete nepresadzuje. Podľa neho v rokovaní s Gréckom sa dosiahol pokrok a misia fondu by sa čoskoro mala vrátiť do Atén.

„Naše názory sa od letnej dohody v zásade nezmenili. Nežiadame z hľadiska dohodnutých cieľov nič navyše,“ uviedol Rice. Podľa neho MMF iba poukazuje na to, čo je na splnenie týchto cieľov potrebné urobiť.

MMF oficiálne nie je súčasťou tretieho balíka pomoci uzavretého vlani v lete a funguje v rokovaniach ako poradca. Odobrenie fondu je ale kľúčové pre krajiny, ako je Nemecko, Rakúsko alebo Fínsko, ktoré pokladajú postoj Európskej komisie voči Grécku za príliš zhovievavý a jej prognózy za príliš optimistické.