Ministri zahraničia sa zhodli na potrebe skorých volieb v Donbase

ČTK | 04.03.2016 08:16
Miestne voľby v povstaleckých oblastiach na východe Ukrajiny by sa mali konať do polovice roka. Zhodli sa na tom ministri zahraničia krajín takzvanej normandskej štvorky pri večernom rokovaní v Paríži. Podľa šéfa ukrajinskej diplomacie Pavla Klimkina však na schôdzke k žiadnemu zásadnému prelomu nedošlo, uviedla agentúra Reuters.

„Zdôraznili sme dôležitosť prijatia volebného zákona, ktorý by umožnil konanie miestnych volieb pred koncom prvej polovice roku 2O16,“ povedal podľa agentúry AFP francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault po rokovaní so svojimi náprotivkami z Nemecka, Ukrajiny a Ruska.

Ministri rokovali o ukončení násilností v Donbase a najmä o spomínaných voľbách, ktoré majú potvrdiť nový status separatistických regiónov. Súčasnej slabej ukrajinskej vláde sa však nedarí presadiť zákon o voľbách, ktorý bol dohodnutý v rámci minuloročných mierových dohôd z Minsku a vyvoláva obavy ukrajinských nacionalistických strán z oslabenia ukrajinskej suverenity.

Ukrajinský minister Klimkin po večernom rokovaní konštatoval, že k žiadnemu výraznému posunu neviedla a je potrebné urobiť ešte veľké pokroky v otázkach bezpečnosti a uplatňovania prímeria pred tým, než bude volebný zákon prijatý.