Pri sánkovaní na Plejsoch sa smrteľne zranilo dievča z Košíc

SITA, Pravda | 04.03.2016 08:30, aktualizované: 
K vážnej nehode počas sánkovania letela vo štvrtok večer košická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. Ako informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Turočeková, v lyžiarskom stredisku Plejsy Krompachy narazili počas sánkovania dve dievčatá do stromu. Mladšie z dievčat, utrpelo vážne zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahlo.

Podľa informácií, ktoré potvrdil hovorca operačného strediska záchranárov Boris Chmel, dievča ťažkým zraneniam v noci podľahlo. "Dievča k nám priviezli v hlbokom bezvedomí s ťažkými poraneniami tela. Ešte aj počas leteckého transportu ho lekár oživoval a v resuscitácii pokračovali aj naši traumatológovia. Žiaľ bezúspešne,“ informovala hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová.

Druhé dievča utrpelo poranenie hornej aj dolnej končatiny, bolo pri vedomí. Do nemocnice ho previezli pozemní záchranári.

Pri nešťastí zasahoval vrtuľník z košickej Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. Ako uviedla Turočeková, pozemní aj leteckí záchranári oživovali dievča vyše hodiny. Lekár leteckých záchranárov napojil ťažko zranené dievča na umelú pľúcnu ventiláciu a v resuscitačnej starostlivosti pokračoval. Následne ho preložili na palubu vrtuľníka a za neustálej resuscitácie previezli do nemocnice v Košiciach, kde ho v kritickom stave odovzdali lekárom oddelenia traumatológie.

Dve školáčky vo veku 12 a 13 rokov z Košíc, ktoré boli v stredisku na lyžiarskom výcviku, sa sánkovali na neosvetlenom lyžiarskom svahu. Dievčatá prešli na strmú časť zjazdovky a spustili sa na snehových klzákoch. Ako uviedol košický policajný hovorca Alexander Szabó, v dôsledku rýchlej jazdy nedokázali klzák ovládať ani zastaviť a narazili do stromov a skál vedľa zjazdovky. Okolnosti ako aj mieru zodpovednosti osôb dohliadajúcich na bezpečnosť maloletých detí sú predmetom vyšetrovania, dodal Szabó.