Parlamentné voľby sa skončili, dvere volebných miestností sa zatvorili

Žaneta Mikulíková, mk, Viera Hebertová, ri, su, Pravda, SITA, Pravda.sk | 05.03.2016 07:00, aktualizované: 
parlamentné voľby 2016, voľby Foto: ,
Parlamentné voľby 2016
Parlamentné voľby na Slovensku sa skončili. Presne o 22.00 sa zatvorili dvere volebných miestností, s výnimkou miestnosti v Chorvátskom Grobe. Hlasovanie sa tam posunulo o 15 minút. Podľa Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán voľby prebehli pokojne a korektne. Hlásené boli iba drobné incidenty.

22.01 Sledujte sčítavanie výsledkov volieb s Pravda.sk (Čítajte viac)

22.00 Volebné miestnosti sa na Slovensku zatvorili, výnimkou je Chorvátsky Grob, kde sa bude hlasovať do 22.15.

21.50 Pre predsedu strany Sieť Radoslava Procházku je z dnešného dňa dôležité číslo volebnej účasti. Ako povedal v príhovore k účastníkom volebnej noci Siete v bratislavskom hoteli Devín, „pre mňa osobne je to kľúčové číslo práve preto, že indikuje, či vôbec a v akom rozsahu ľudia ešte veria možnosti svojím vlastným hlasom na Slovensku niečo zmeniť.“ Šéf strany má pocit, že bude toto číslo dobré. To, že ľudia možno prišli k volebným urnám v prekvapujúco vysokom počte, je podľa neho veľmi dôležitý odkaz aj do budúcnosti, ktorá zrejme nebude úplne jednoduchá. „Ale myslím si, že je dobré nastaviť latku očakávaní primerane faktu, že kandidujeme po prvýkrát a je to preto všetko otvorené,“ dodal.

21.15 Predseda strany Most-Híd Béla Bugár prišiel do svojej volebnej centrály. Ako uviedol, po tom, čo o 08:30 odvolil, si dal kávu aj sladkosti. Ako už ráno avizoval, cez deň stihol postrihať vinič. „Poobede sme si s manželkou zacvičili a večer som bol v kostole, aby som nemusel ráno skoro vstávať,“ prezradil s tým, že cvičí hlavne cviky na chrbticu. Vo volebnej postupne prichádzajú členovia strany i novinári.

21.12 Do volebnej centrály strany Sieť v bratislavskom hoteli Devín sa akreditovalo 92 novinárov, medzi nimi je mnoho aj zo zahraničia. Sú medzi nimi napríklad žurnalisti z BBC News, Financial Times, Agence France Presse (AFP), Thomson Reuters, ORF Radio či z českých Mladá Fronta Dnes, z Českej televízie či českých Hospodářskych novín. Vchod do centrály stráži SBS, zatiaľ tu panuje dobrá nálada, hrá i živá kapela. Na mieste je už aj predseda strany Radoslav Procházka, ktorý sa chce k všetkým zúčastneným prihovoriť.

20.53 V obci Vištuk (okres Pezinok) voliči hlasujú nielen v parlamentných voľbách, ale aj v miestnom referende. Do jedného termínu ich spojili s nádejou, že celonárodné voľby potiahnu účasť aj v hlasovaní o miestnom probléme. Vištučania odpovedajú v referende na otázku, či sú za prevádzkovanie motokrosovej dráhy v lokalite Polanka. Táto otázka rozdelila obec na dva tábory. Voľby a referendum umiestnili pod jednu strechu, hlasuje sa však v samostatných miestnostiach. Podľa starostu obce Ľubomíra Jelínka prebiehajú nezávisle od seba. „Sú voliči, ktorí sa zapoja iba do volieb alebo do referenda a sú takí, ktorí absolvujú oboje,“ povedal Jelínek.

Mladomanželia počas volebného aktu pre voľby do... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
voľby, mladomanželia Mladomanželia počas volebného aktu pre voľby do Národnej rady SR na Mestskom úrade v Starom Smokovci.

20.27 Voľby v Trenčíne sú zatiaľ pokojné. Okresné volebné komisie v kraji museli zatiaľ riešiť len niekoľko drobností. Podľa podpredsedu Okresnej volebnej komisie v Trenčíne Jaroslava Hasáka sa všetky podnety a otázky podarilo vyriešiť telefonicky alebo návštevou vo volebnej miestnosti. Menšie problémy zaznamenali aj s urnou na nepoužité hlasovacie lístky. Jedna volebná komisia ju umiestnila blízko plenty, za ktorou sa hlasuje. Ľudia si ju tak podľa Hasáka mohli pomýliť s volebnou urnou. „Posunuli sme ju o tri metre ďalej, väčšinou tam ale sedí člen volebnej komisie, ktorý ľudí usmerňuje. Neboli s tým vážnejšie problémy,“ dodal Hasák.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

20.06 Nečakane vysoký počet voličov zatiaľ prišiel voliť do okrskov v Starom Smokovci, ktorý patrí pod Vysoké Tatry. Ako informovala Anna Jurečková, zodpovedná za organizáciu volieb v meste Vysoké Tatry, išlo predovšetkým o turistov. „Požiadali sme okresný úrad, aby nám doviezli 500 kusov hlasovacích lístkov, pretože vo všetkých okrskoch prišiel veľký počet ľudí voliť na hlasovacie preukazy,“ uviedla. Podľa jej slov tu takáto situácia ešte nebola a jednotlivé okrsky ani nie sú vybavené na taký veľký počet voličov. „V smokoveckom okrsku je 600 voličov, a pritom tu naši voliť ešte poriadne ani neboli, pretože väčšina voličov sem prišla s hlasovacími preukazmi,“ dodala. Pred volebnými miestnosťami sa tvorili aj veľké rady a ľudia boli nervózni, keďže museli čakať. Situácia je teraz v podvečer pokojnejšia, hlasovanie je plynulé.

19.13 Kuriózny prípad riešia v trnavskej volebnej miestnosti číslo 4. „Chcela som odvoliť, ale zistila som, že moje meno je už zakrúžkované a je pri ňom aj cudzí podpis,“ povedala Zuzana Jakabovičová (28). Komisia má podľa jej slov preveriť, či sa volička s rovnakým priezviskom, ktorá je v zozname nad Zuzanou, nepodpísala do zlého riadka. „Mám sa tam vrátiť, tak uvidím,“ povedala Zuzana. Chyba zrejme nastala aj na strane člena volebnej komisie, ktorý porovnáva údaje z občianskeho preukazu s údajmi v zozname a číslo voliča potom zakrúžkuje.

19.00 Na pracoviskách Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) do prenosnej volebnej urny odvolilo 177 ľudí, prevažne hospitalizovaní pacienti. Záujem bol vyšší, ako sa pôvodne predpokladalo.

18.35 Parlamentné voľby sledujú dve medzinárodné pozorovateľské misie. Jednu misiu vyslala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá má šesť členov a sleduje uplatňovanie novej slovenskej volebnej legislatívy v praxi. Misia zverejní do dvoch mesiacov od skončenia volieb hodnotiacu správu. Druhú skupinu tvorí podľa Eduarda Barányho 20 pozorovateľov z mimovládnych organizácii. Ide väčšinou o mladých ľudí z Poľska a Ruska. „Právna úprava na Slovensku umožňuje komukoľvek byť pozorovateľom vo voľbách, čiže môže byť prítomný vo volebnej miestnosti. Samozrejme, nesmie zasahovať do činnosti volebnej komisie,“ upozornil koncom februára Bárány.

18.25 Odvoliť na Mestský úrad do Vysokých Tatrách prišli aj svadobčania. Pár z Košíc si svoje áno povedal v Ľadovom dóme na Hrebienku, bezprostredne po tom, sa spolu so všetkými 25 dospelými svadobnými hosťami vybrali hlasovať do Starého Smokovca. Novomanželia veria, že v prípade sobáša ide o správnu voľbu na celý život. Svoj svadobný termín v Tatrách si nevyberali kvôli parlamentným voľbám, o nich sa dozvedeli dodatočne a rozhodli sa to všetko spojiť.

Na Slovensku sa konajú deviate parlamentné...
Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini...
+30Predseda strany Most-Híd Béla Bugár volil na...

18.20 O hlaso­vanie v Bratislave je veľký záujem. V Novom Meste museli do volebných miestností pridať zásteny, v Starom Meste dopĺňať podpisové hárky. Voľby prebiehajú aj naďalej pokojne.

18.15 Neznámy páchateľ z mestečka Vrbové nalepil pred volebnou miestnosťou na Ulici SNP hanlivý odkaz, ktorý smeroval proti jednej z kandidujúcich strán. Na miesto privolali políciu, ktorá prípad rieši ako priestupok podľa zákona o volebnej kampani.

18.00 Možnosť voliť využili nielen väzni v Trenčíne, ale aj odsúdení V ústave na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici. Právo voliť má 620 trestancov, pričom túto možnosť využilo len 32 z nich. V porovnaní s voľbami pred štyrmi rokmi bola ich tohtoročná účasť nižšia, dosiahla len 5,1 percenta.

17.55 Posun hlasovania v Chorvátskom Grobe moratórium neovplyvní, tvrdí predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Obecný úrad v Chorvátskom Grobe potvrdil na svojej oficiálnej webovej stránke obce, že predĺžia hlasovanie vo voľbách v tomto okrsku do 22:15.

17.45 Vďaka svetovému poháru v Jasnej je účasť na voľbách v obciach v blízkosti lyžiarskeho strediska vysoká pre účasť turistov. V najbližšej obci Demänovská dolina volilo už 930 voličov s voličským preukazom. V zozname voličov pritom majú zapísaných menej ako 300 miestnych obyvateľom s hlasovacím právom.

17.15 Hlasovanie v referende v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves skomplikovali dobrovoľníci, ktorí zbierajú podpisy pod petíciu proti hazardu. Informoval o tom karloveský hovorca Branislav Heldes. Karlovešťania hlasujú v miestnom referende, spájajú ho s parlamentnými voľbami. Otázky sa týkajú rezidenčného parkovania v mestskej časti a hazardných hier v Bratislave. „Dobrovoľníci dostali pokyn, aby Karlovešťanov oslovovali až po hlasovaní v referende,“ pokračuje. Ako ďalej pripomína, obyvatelia sa totiž domnievali, že podpisom pod petíciu vybavili hlasovanie v referende. „Ich hlas sa započíta len v prípade, že do 22:00 zahlasujú priamo vo volebnej miestnosti,“ vysvetlil Heldes a doplnil, že okrem tejto situácie je karloveské referendum zatiaľ bez komplikácií. Pre hlasovanie je v mestskej časti sedem volebných miestností.

17.11 V najmenšej košickej mestskej časti Džungľa, ktorá má necelých sedemsto obyvateľov, voľby majú doposiaľ pokojný priebeh. Ako informoval predseda tunajšej okrskovej volebnej komisie Branislav Adamkovič, je tu zriadený len jeden volebný okrsok a do zoznamu bolo zapísaných 484 oprávnených voličov. Pôvodne bolo v zozname 491 oprávnených voličov, no dnes vyškrtli tých, ktorý si vybrali hlasovací preukaz.

Dôchodca Mojmír Holec z Piešťan vedel vopred,... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
parlamentné voľby 2016, dôchodca, piešťany, Dôchodca Mojmír Holec z Piešťan vedel vopred, koho bude voliť v parlamentných voľbách.

17.00 V Piešťa­noch volia okrem domácich aj kúpeľní hostia ubytovaní v liečebných domoch na Kúpeľnom ostrove. (Čítajte viac)

16.36 Členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán doobeda navštívili 47 volebných miestností v Bratislave a jej okolí. „Celkovo voľby prebiehajú pokojne a korektne. Samozrejme, vždy sa vyskytnú jednotlivé problémy, ale nie je nejaký jeden spoločný menovateľ týchto problémov,“ zhodnotil o 15:00 hlasovanie predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány. Medzi drobné narušenie volebného dňa patrí napríklad úmrtie voliča pred volebnou miestnosťou, údajný pokus o krádež prenosnej volebnej schránky a tiež už spomínané posunutie hlasovania v jednom z okrskov v Chorvátskom Gro­be.

16.29 Ako pokojné hodnotí doterajšie hlasovanie v parlamentných voľbách štátna volebná komisia. To, že sa v jednom okrsku, konkrétne v obci Chorvátsky Grob (okres Senec), začalo hlasovať o 15 minút neskôr celkový koniec hlasovania a ani moratória neovplyvní, povedal pre médiá predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. „Ak by išlo o niekoľko hodín a väčší počet, samozrejme,“ odpovedal Eduard Bárány na otázku či posun hlasovania o 15 minút v jednej volebnej miestnosti znamená posun informačného moratória o 15 minút. “Nevidím dôvod na predlžovanie moratória o 15 minút kvôli tomuto, nejaké ohrozenie nemôže nastať,“ konštatoval šéf štátnej volebnej komisie s tým, že výsledky exit poll prieskumov sa môžu zverejniť po 22:00.

16.12 Poslanci, ktorí po voľbách skončia, odídu z parlamentu so štedrým odstupným. Okrem toho si vezmú notebook a tlačiareň, ktoré používali počas svojho pôsobenia vo funkcii zákonodarcu. Tí, ktorých voliči opäť posunú do parlamentu, síce odstupné nedostanú, ale k použitým počítačom im pribudne nový. (Čítajte viac)

16.06 Vo volebnej miestnosti číslo 1 v Trenčíne, ktorá je v miestnom Dome armády, prichádzalo v sobotu dopoludnia toľko voličov, ako už dávno nie. Podľa slov jednej z členiek volebnej komisie doteraz stačili v miestnosti dva stolíky so zástenami, teraz museli požiadať o ďalšie dva. (Čítajte viac)

O voľby prejavili záujem aj ľudia za mrežami,... Foto: Milan Kráľ, Pravda
parlamentné voľby 2016, voľby vo väzení, väzenie, trenčín, O voľby prejavili záujem aj ľudia za mrežami, napríklad vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

15.51 Voľby sa v Chorvátskom Grobe pravdepodobne predĺžia o 15 minút, volebnú miestnosť zatvoria o 22:15. Štátna volebná komisia pre voľby túto informáciu ešte nepotvrdila.

15.31 Zatiaľ bez problémov pokračujú voľby na Základnej škole Borodáčova v bratislavskom Ružinove. Aj tam dobrovoľníci zbierajú podpisy pod petíciu proti hazardu. O tom, že by mali oslovovať iba vychádzajúcich voličov, vraj nevedia. (Čítajte viac)

15.23 Pre 81-ročnú Boženu Herákovú bola tvrdým úderom správa, že nemôže voliť v Trenčíne. Spolu s ďalšími seniormi prišla do spoločenskej miestnosti trenčianskeho domova dôchodcov, v ktorom býva. Tam sa od volebnej komisie dozvedela, že jej nemôžu vydať hlasovacie lístky, pretože tu nemá trvalé bydlisko. (Čítajte viac)

14.48 O hlasy voličov sa v parlamentných voľbách uchádza až 23 politických strán, o málo atraktívnu prácu na zabezpečení bezproblémového priebehu volieb však veľký záujem nemajú. Upozornil na to predseda Okresnej volebnej komisie v Trnave Peter Tomeček. Len osem politických strán tu delegovalo svojich zástupcov do komisie, z nich jeden ochorel a členstva sa vzdal. "Je to obrovský nezáujem politických strán a hnutí o tieto pozície. Okresná volebná komisia má len sedem členov, pritom máme pod palcom 146 volebných okrskov,“ poznamenal Tomeček. Keďže do jednotlivých volebných miestností chodia členovia komisie po dvojiciach, navštívia len limitovaný počet z nich.

14.10 Napriek vysokému veku si parlamentné voľby nenechala ujsť 103-ročná Alžbeta Zsakay, ktorej nikto nepovie inak ako Eržika. Narodila sa 30. novembra 1912 a je najstaršou obyvateľkou Nitry. Politika ju už veľmi nezaujíma, no stále číta knihy. Rozčítaných ich má hneď niekoľko naraz. Volila do prenosnej urny v Misijnom dome na Kalvárii, kde žije zhruba mesiac. „Stále je čulá, so svojimi známymi rada podebatuje. Má taký mladícky režim, že dlhšie spí a dlhšie je hore. Ráno spí do ôsmej a hore je do pol desiatej, čo je u starších ľudí netypické, vtedy už všetci ostatní spia,“ povedala rehoľná sestra Veronika. Alžbeta Zsakay sa narodila v Prešove, väčšinu života strávila v Nitre, kde učila na vysokej škole v Nitre dejiny hudby. Nikdy sa nevydala a nemá ani deti. „Som stará dievka,“ povedala o sebe so smiechom.

13.49 Obec Demänovská dolina v okrese Liptovský Mikuláš zažíva v deň volieb návaly voličov, keď k urne nasmerovalo svoje kroky už okolo obeda viac ľudí ako je počet miestnych obyvateľov. (Čítajte viac)

13.20 Sedemde­siatpäťročný muž skolaboval a následne zomrel pred volebnou miestnosťou na Novohradskej ulici v bratislavskom Ružinove. „Privolaným záchranárom sa, žiaľ, muža nepodarilo oživiť,“ uviedol hovorca operačného strediska Boris Chmel.

13.15 Parlamentné voľby v Bratislave sú zatiaľ pokojné a bez problémov. Okrskové volebné komisie z veľkých mestských častí hlásia pomerne vysoký záujem, napríklad v bratislavskom Novom Meste ľudia čakajú dokonca v radoch. Voliť chodia všetky vekové kategórie. (Čítajte viac)

Predseda okrskovej volebnej komisie v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
parlamentné voľby 2016, demänovská dolina Predseda okrskovej volebnej komisie v Demänovskej doline Miroslav Vozárik si na nezáujem voličov o voľby zatiaľ rozhodne sťažovať nemohol.

13.07 Svoje volebné právo využil aj najstarší obyvateľ Trnavy, 102-ročný Jozef Lukovič. Keďže nohy ho už poslúchajú menej ako v minulosti, do volebnej miestnosti prišiel na vozíku v sprievode dcéry Silvie a zaťa Milana. Napriek vysokému veku sa bývalý pedagóg stále zaujíma o dianie v spoločnosti a pravidelne chodí aj voliť. Lukovič, držiteľ Ceny mesta Trnava a Čestný občan Trnavského samosprávneho kraja, oslávil svoje 102. narodeniny koncom minulého roku.

12.30 Predseda strany SDKÚ Pavol Frešo bol predpoludním voliť na Základnej škole na Jelenej ulici v Bratislave, ktorú kedysi aj navštevoval. K volebnej urne ho sprevádzali jeho kolegovia zo strany a obuté mal červené tenisky, ktoré pred voľbami pútali pozornosť verejnosti. Pavol Frešo informoval, že do volebnej noci sa chce venovať svojim deťom.

12.24 Okrem prieskumov exit poll sa v sobotu v šiestich mestách Slovenska – Ružomberku, Bratislave, Galante, Nitre, Levoči a Prešove – zbierajú podpisy pod petície proti hazardným hrám a hracím automatom. Podľa slovenskej legislatívy je petícia počas volieb možná, na petičných hárkoch však nesmú byť uvedené mená kandidátov uchádzajúcich sa o hlasy voličov vo voľbách do parlamentu, kandidáti nesmú zbierať podpisy pod petíciu. Organizátori nesmú oslovovať voličov pri vstupe do volebnej miestnosti, teda pred hlasovaním, ale mali by oslovovať iba odchádzajúcich voličov. Štátna komisia pre voľby odporúča, aby organizátori petície zbierali podpisy pred budovami, kde sa hlasuje, a nie vo vnútri, aby nenarúšali priebeh volieb. Rovnaké pravidlá platia aj pre zisťovanie informácií pre prieskumy typu exit poll, v ktorých anketári oslovujú voličov, ktorí práve vyšli z volebnej miestnosti.

12.00 V Trnave odvolil krátko po jedenástej hodine aj predseda strany Sieť Radoslav Procházka. Do volebnej miestnosti na Základnej škole s materskou školou na ulici A. Kubinu ho sprevádzala manželka Katarína, deti Karolína a Tadeáš a svokra. Deň trávia podľa jeho slov ako bežná rodina. „Ráno som išiel na nákup, urobil som raňajky. Zostávame v Trnave, máme tu veľkú rodinu a švagor má narodeniny.“

V Trnave odvolil krátko po jedenástej hodine aj... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
parlamentné voľby 2016, radoslav procházka, V Trnave odvolil krátko po jedenástej hodine aj predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

11.52 Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini volil po prvý raz s voličským preukazom. Svoj hlas v parlamentných voľbách odovzdal na základnej škole v Demänovej v Liptovskom Mikuláši.

11.49 Predsedu Slovenskej národnej strany Andrej Danko odvolil v budove obecného úradu v obci Miloslavov. Danko podľa vlastných slov stretne s kamarátmi, jeho syn má tiež futbalový zápas a následne príde do centrály strany.

11.43 Spolu 16 podnetov na vedenie kampane a možné porušenie moratória dostala štátna volebná komisia približne do 10:00. Ako pre médiá povedal predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány, podnety sa budú riešiť v nasledujúcich týždňoch. Komisia tiež rieši otázky volebných komisií nižších stupňov. Napríklad dnes sa zaoberala otázkou prieskumov exit poll, v ktorých anketári oslovujú voličov, ktorí práve vyšli z volebnej miestnosti. „Štátna komisia odporučila okrskovým komisiám, aby sa exit poll neuskutočňovali v budovách, ale pred budovami, kde sa hlasuje,“ konštatoval Bárány s tým, že to je v záujme zabezpečenia poriadku vo volebných miestnostiach a tiež preto, aby „nedošlo k popleteniu voličov“.

11.33 V obci Babín v okrese Námestovo sa miestny obyvateľ pokúsil prerušiť voľby, snažil sa aj ukradnúť prenosnú volebnú urnu. Potvrdil to predseda okrskovej volebnej komisie Miloš Lipničan. „Muž prišiel krátko po otvorení volebnej miestnosti. Povedal, že chce, aby sa voľby nekonali. Následne začal v miestnosti robiť výtržnosti, mal záujem zobrať aj prenosnú urnu. Podarilo sa nám ho vyviesť von, tam si ho prebrali policajti, ktorých sme zavolali,“ uviedol Lipničan. V Babíne je zriadený jeden volebný okrsok s 1 071 zapísanými voličmi.

11.09 Predseda hnutia SME RODINA – Boris Kollár odvolil ráno po 10:00 na Základnej škole Milana Hodžu v bratislavskom Starom meste. Spolu s ním prišli aj niektorí ďalší členovia hnutia či sympatizanti, ale aj niekoľko detí či partnerka. Ako sa pre médiá po hlasovaní Kollár vyjadril, spal dobre a nemá sa čoho obávať. Po hlasovaní išiel na jednu vysokú školu, kde ho prizvali do komisie na posudzovanie študentských projektov. „Odtiaľ chceme ísť s deckami na obed,“ prezradil ďalej Kollár.

10.56 Predseda SaS Richard Sulík v sobotu využil svoje volebné právo a odvolil v sprievode svojich štyroch detí. Hlasoval na základnej škole v bratislavskom Starom meste. Deň strávi líder liberálom so svojim straníckym kolegom Jurajom Drobom, pôjdu rozdávať občerstvenie členom komisií za SaS.

Predsedu SaS Richarda Sulíka sprevádzali jeho... Foto: Ivan Majerský, Pravda
parlamentné voľby 2016, richard sulik Predsedu SaS Richarda Sulíka sprevádzali jeho štyri deti.

10.47 Rozpačito a bez väčšieho záujmu voličov sa začali voľby v košickej mestskej časti Luník IX, obývanej prevažne Rómami. Mestská časť zriadila dva volebné okrsky. Vo volebnom okrsku číslo 1 je zapísaných v zozname 1 953 oprávnených voličov a v okrsku číslo 2 až 2023 voličov. Oba okrsky otvorili presne o siedmej. V Košiciach je zriadených 197 volebných okrskov. Predsedovia komisií zhodne uviedli, že nemajú problém s veľkým počtom zapísaných voličov, pretože volebná účasť na Luníku IX je veľmi nízka, okrem komunálnych volieb. Ako uviedla zapisovateľka a pracovníčka miestneho úradu Marcela Šlepecká, nemohli zriadiť viac okrskov vzhľadom na personálne a priestorové možnosti. Miestny úrad má len troch zamestnancov, z ktorých sú menovaní zapisovatelia. Volebné miestnosti sú zriadené v tunajšej materskej škôlke.

10.40 Krátko po desiatej prišiel k urnám aj šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Do volebnej miestnosti na Základnej škole na Mozartovej ulici v Trnave ho sprevádzala manželka s dvomi dcérami. Podľa vlastných slov sa chce venovať viac rodine a oddychu, keďže počas kampane spal iba niekoľko hodín.

Lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča sprevádzala... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
parlamentná voľby 2016, igor matovič, Lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča sprevádzala celá rodina.

10.30 Prezident Andrej Kiska prišiel odvoliť prišiel na Mestský úrad v Poprade v sprievode svojej manželky a mladšieho syna. Slovenský prezident strávi zvyšok dňa s rodinou v Poprade, venovať sa bude príprave obedu a poobede plánuje s rodinou návštevu kina. Odvoliť dnes vo svojej funkcii prišiel s manželkou po prvýkrát, podľa jeho slov ju prehovárať nemusel, chcela ísť voliť.

Prezident Kiska s manželkou Martinou volili na... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
parlamentné voľby 2016, voľby, andrej kiska, Prezident Kiska s manželkou Martinou volili na Mestskom úrade v Poprade.

10.24 Voľby v Prešove sú zatiaľ bez akýchkoľvek problémov. V meste otvorili všetkých 81 volebných miestností v rovnakom počte volebných okrskov, v ktorých je približne 1 600 členov okrskových volebných komisií. Vo volebných zoznamoch je zapísaných spolu 72 783 oprávnených voličov. Najviac ich je vo volebnom okrsku číslo 39, ktorý sídli na ZŠ na Kúpeľnej ulici. Tradične sa volí aj v nemocnici, zariadeniach pre seniorov a centre sociálnych služieb, kde sú využívané prenosné volebné urny. Vo vyhradenom čase navštevuje volebná komisia s prenosnou urnou aj klientov Centra sociálnych služieb Vita vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove. Urnu majú umiestnenú v kultúrnej sále, k ležiacim klientom prídu aj osobne.

10.20 Ján Figeľ podľa vlastných slov prišiel prvýkrát voliť aj so svojou dvojročnou vnučkou Máriou, sprevádzala ho aj manželka. Ján Figeľ má po odvolení dobrý pocit, lebo podľa vyjadrení členov volebnej komisie je už od rána vysoká účasť voličov.

Predseda KDH Ján Figeľ  počas volebného aktu na... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
parlamentné voľby 2016, ján figeľ Predseda KDH Ján Figeľ počas volebného aktu na bratislavskej ZŠ Za kasárňou.

10.08 Tisícky mužov zákona vyšli do ulíc, aby dohliadali na pokojný priebeh volieb. Viac pozornosti však nasmerujú na východné a stredné Slovensko, kde najčastejšie dochádza ku kupovaniu hlasov. To sa považuje za trestný čin volebnej korupcie, hrozí zaň jeden až päť rokov väzenia. (Čítajte viac)

10.00 Do výsledku hlasovania o budúcom zložení Národnej rady SR zasiahnu aj hlasy Slovákov zo zahraničia. O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo celkovo 20 275 Slovákov žijúcich v zahraničí, z toho 1 200 Slovákov, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí. Tí žiadali o voľbu poštou ministerstvo vnútra a z nich poslalo svoje hlasy do konečného termínu hlasovania poštou, do piatka 4. marca, 1 049.

9.58 Netradičnú hlasovaciu miestnosť, a to predajňu potravín, majú napríklad na hornom konci Handlovej, v Ľubianke, čo je časť Oslian, sa volí v reštaurácii, v Radobici, v časti Cerová v turistickej chate. Pred pár rokmi, keď v Solke, čo je časť Nitrianskeho Pravna, dokončili dom smútku, využívali ho ako multifunkčnú sálu, takže sa v ňom konali aj voľby. V súčasnosti je už všetko inak, obyvatelia už opäť, tak ako v minulosti, chodia hlasovať do miestneho pohostinstva. „Ľudia s voľbami v dome smútku najskôr problém nemali. Prekážať im to začalo po prvom pohrebe. Preto sme voľby, ale napríklad aj rokovania zastupiteľstva, ktoré sa občas v Solke konajú, vrátili do pohostinstva,“ vysvetlil starosta Nitrianskeho Pravna Jozef Balčirák.

9.57 Pri rôznych voľbách a referendách sa v mestách a obciach regiónu Horná Nitra menia hlasovacie miestnosti len minimálne. V mestách, predovšetkým v Prievidzi a Handlovej, sú volebné miestnosti prevažne v budovách škôl či centrách voľného času. Keďže boli tento týždeň jarné prázdniny, príprava miestností na voľby bola jednoduchšia, nemuselo sa v piatok popoludní čakať na koniec vyučovania. V dedinách prievidzského regiónu sú hlasovacie miestnosti prevažne v kultúrnych domoch a na obecných úradoch.

9.55 Obyvatelia kopaničiarskej obce Vrbovce v okrese Myjava môžu na dopravu k volebnej miestnosti využiť obecný minibus. Určený je pre ľudí zo vzdialenejších kopaníc. Minibus jazdí dopoludnia podľa špeciálneho cestovného poriadku, voličov privezie nielen k volebnej miestnosti, ale aj naspäť do osady. Obec túto službu poskytovala počas parlamentných volieb aj v minulosti. K Vrbovciam patrí približne päťdesiat kopaničiarskych osád, z niektorých je to do centra aj 5 – 6 kilometrov. Obec má podľa Jany Olšovej z obecného úradu vyše 1240 oprávnených voličov, voliť môžu len v centrálnej časti dediny. Minibus ich v prípade záujmu dopraví z osád Ostrý vrch, Šance, Kopánky a niektorých ďalších.

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini... Foto: SITA, Milo Fabian
parlamentné voľby 2016, peter pellegrini, Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini počas volebného aktu pre voľby do Národnej rady SR v roku 2016 v obci Demänová.

9.35 Premiér a predseda strany Smer Robert Fico spolu s manželkou odvolil medzi prvými voličmi vo svojom okrsku. Fico vždy nevolieva v Bratislave vo svojom okrsku. Viackrát volil mimo Bratislavy.

Premiér Robert Fico odvolil medzi prvými... Foto: Martin Mikula
Robert Fico, parlamentné voľby Premiér Robert Fico odvolil medzi prvými voličmi vo svojom okrsku.

9.31 Predseda strany Most-Híd Béla Bugár spolu so svojou rodinou odvolil v mieste svojho bydliska v Šamoríne. Po volebnom akte chce predseda strany Most-Híd začať strihať vinič, poobede cvičiť a večer bude čakať na výsledok.

9.25 Na štátnu komisiu, ktorá je zároveň okrskovou volebnou komisiou pre občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí, prišlo spolu 1 049 obálok s hlasmi Slovákov zo zahraničia. Komisia obálky po 07:00 začala otvárať a sčítavať hlasy. Po rannom rokovaní sa časť jej členov vyberie sledovať priebeh hlasovania do vybraných volebných komisií.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár volil na... Foto: SITA, Marko Erd
parlamentné voľby 2016, voľby, béla bugár Predseda strany Most-Híd Béla Bugár volil na špeciálnej základnej škole v Šamoríne.

9.03 V sobotu prebiehajú deviate parlamentné voľby od nežnej revolúcie v roku 1989 a siedme v histórii samostatnej Slovenskej republiky.

8.34 V okrese Považská Bystrica je na voľby do slovenského parlamentu vytvorených 68 volebných okrskov. Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie Renáty Hromkovej boli všetky volebné miestnosti otvorené včas a hneď po otvorení začali prichádzať aj voliči. „Napríklad v Dolnej Marikovej prišiel prvý volič už o 7:00, v Hornej Marikovej päť minút po otvorení,“ informoval predseda okresnej volebnej komisie Anton Orlík. V okrese Púchov volia obyvatelia budúci slovenský parlament v 53 volebných okrskoch, v okresoch Trenčín a Ilava 175.

8.21 Voľby sa začali bez problémov a o 07:00 sa otvorilo všetkých 5 992 volebných miestností. Žiadna obec možnosť začať hlasovanie skôr nevyužila. Ako na začiatku hlasovania vo voľbách do Národnej rady (NR) SR informovala médiá zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová.

8.12 O siedmej ráno v krajskom meste Trnava otvorili 56 volebných miestností. Trnavčania si v sobotu vyberú svojich zástupcov do parlamentu. (Čítajte viac)

7.55 Na webe www.volbysr.sk sa objavia výsledky po spracovaní prvej okrskovej volebnej zápisnice a jej potvrdení okresnou volebnou komisiou. Aktualizovať sa budú každých 10 minút. Štatistický úrad má vypracovaný bezpečnostný projekt, ktorý má zaistiť bezproblémovú sumarizáciu výsledkov hlasovania aj dostupnosť údajov na internete. Na štatistický úrad zverejní definitívne výsledky v nedeľu 6. marca, a to bezprostredne po ich vyhlásení štátnou komisiou pre voľby.

7.45 Voľby do Národnej rady (NR) SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Riadi ich Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň zistí a v nedeľu 6. marca zverejní výsledky volieb. Ešte predtým, v noci zo soboty na nedeľu začne priebežné výsledky volieb do NR SR zverejňovať Štatistický úrad SR.

7.34 Na otázky voličov tradične aj počas volieb odpovedajú na volebnej informačnej telefonickej linke ministerstva vnútra. Na bratislavských telefónnych číslach: 02/ 4859 2312 a 02/ 4859 2313 sa na ňu dá volať počas celého hlasovania, teda od 7:00 do 22:00. Infolinka je určená výlučne pre občanov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

Parlamentné voľby sa začali bez problémov a... Foto: SITA, Martin Medňanský
parlamentné voľby 2016, voľby, volebná miestnosť, Parlamentné voľby sa začali bez problémov a otvorili sa všetky volebné miestnosti.

7.27 Do volebného výsledku môžu zasiahnuť aj tí, čo majú po prvý raz v živote právo rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých kresiel parlamentu. Prvovoličov, pre ktorých sú sobotné voľby vôbec prvé voľby, je približne 68-tisíc. Tých, čo môžu po prvý raz využiť svoje voličské právo v parlamentných voľbách, je približne 196-tisíc.

7.15 Do volebných miestností bude voličov v niektorých oblastiach sprevádzať slnko a príjemných 14 stupňov Celzia. Na väčšine územia by malo byť polojasno, sobota, keď si Slováci vyberú nový parlament, tak pretrhne dlhšiu sériu sychravých dní. (Čítajte viac)

7:06 Právo voliť do Národnej rady SR má občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕši 18 rokov. Prečítajte si manuál voliča.

Medzi prvými voličmi v Starej Turej boli... Foto: SITA, Martin Medňanský
parlamentné voľby 2016, stará turá, volebná miestnosť, Medzi prvými voličmi v Starej Turej boli príslušníci miestnej polície.

7.00 Otvorili sa volebné miestnosti. Prvé priebežné výsledky sa dajú očakávať približne pol hodiny po skončení volieb, nad ránom konečné.

6.50 Nevidiacich a telesne postihnutých môže počas hlasovania vo voľbách sprevádzať ďalšia osoba, ktorá má s postihnutým právo ísť za plentu a pomôcť mu vyplniť hlasovací lístok. Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, má právo napríklad cez suseda alebo rodinného príslušníka požiadať okrskovú volebnú komisiu o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky.

Volebné miestnosti sú otvorené od 7.00 do... Foto: SITA, Martin Medňanský
parlamentné voľby 2016, volebná urna, voľby, Volebné miestnosti sú otvorené od 7.00 do 22.00. Hlas je možné odovzdať v 5 992 volebných miestnostiach.

6.45 Hlasovať o budúcom zložení parlamentu môžu aj občania SR s trvalým pobytom v zahraničí a tí občania SR, čo budú v čase volieb v zahraničí, a to poštou. Túto možnosť využilo v porovnaní s voľbami v roku 2012 trikrát viac Slovákov. O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo 20 275 Slovákov žijúcich v zahraničí. Z nich 1 196 Slovákov s trvalým pobytom mimo SR požiadalo o voľbu poštou ministerstvo vnútra. Ostatní sa museli obrátiť na obec či mesto, kde majú trvalý pobyt.

6.40 O hlasy približne 4,428 milióna voličov sa oficiálne uchádza 23 politických strán aj hnutí. Na ich kandidačných listinách bolo po zaregistrovaní vlani začiatkom decembra spolu 2 914 kandidátov, z nich 719 žien a 2 195 mužov. O prípadné prednostné hlasy voličov sa napokon uchádza o 32 kandidátov menej. Vzdalo sa sedem kandidátov a 25 kandidátov politické strany odvolali. Tieto údaje ostávajú na kandidátkach, ale pri prideľovaní mandátov sa na ne neprihliada.

6.35 V parlamen­tných voľbách v roku 2012 sa zúčastnilo 59,1 percenta oprávnených voličov. Doteraz najmenej ľudí v histórii volilo v roku 2006, a to 54,67 percenta. Najviac to bolo v prvých slobodných voľbách v roku 1990, keď prišlo k urnám vyše 95 percent voličov.

6.30 V tomto volebnom období bolo v parlamente šesť politických subjektov. Rovnaký počet politických síl zvolili ľudia aj v roku 1998 a potom vždy od volieb 2006. Až sedem strán vyslali voliči do Národnej rady vo voľbách v rokoch 1990, 1994 a 2002. Len päť strán tvorilo poslanecký zbor v roku 1992.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ