Schwarzenberg: Postoj krajín V4 k migrácii je pochopiteľný

ČTK | 05.03.2016 14:05
Karel Schwarzenberg Foto: ,
Karel Schwarzenberg.
Niekdajší český minister zahraničia Karel Schwarzenberg rozumie rozhorčeniu Rakúska nad prístupom krajín V4, teda aj Slovenskej republiky, k utečeneckej kríze. Zároveň dodáva, že konanie Česka, Poľska, Slovenska a Maďarska je pochopiteľné.

V rozhovore pre pondelkové vydanie rakúskeho magazínu Profil, ktorého časť v sobotu zverejnili, Schwarzenberg vyhlásil, že bolo chybou stanoviť povinné kvóty na prerozdelenie utečencov.

„Že títo susedia nie sú nadšení takýchto ľudí vo veľkých počtoch a podľa určených kvót prijímať, je pochopiteľné. Že boli kvóty stanovené zhora, bolo vážnou politickou chybou. A čo rakúsky kancelár Faymann ako prvé urobil? Pohrozil susedom znížením dotácií EÚ,“ povedal Schwarzenberg.

Faymannovu reakciu preto Schwarzenberg považuje za zvláštnu a v rozpore so susedským duchom. Domnieva sa tiež, že rakúsky kancelár by mal brať na zreteľ to, že ešte v roku 1938 bolo niekdajšie Československo ekonomicky silnejšie ako Rakúsko.

„Potom prišiel istý Rakúšan (Adolf Hitler) a uvrhol svet do druhej svetovej vojny. Výsledkom bolo, že Česi, Slováci, Poliaci, Maďari a ďalšie národy sa na 50 rokov ocitli pod sovietskou nadvládou,“ vysvetlil.

Niekdajší český minister zahraničia tiež súhlasí s názorom, že Viedeň udržiava so svojimi susedmi Českom, Slovenskom, Maďarskom a Slovinskom len voľné vzťahy. „Je to tak už nejaký čas, bolo to aj za vedenia niekdajšieho ministra zahraničia Michaela Spindeleggera,“ uviedol.

Schwarzenberg dodal, že na rakúskom ministerstve zahraničia pretrváva predsudok, podľa ktorého sa Viedeň radšej baví s Holandskom či Belgickom, pretože Česi nie sú rovnocenným partnerom. Bývalý šéf českej diplomacie v rozhovore s Profilom kriticky hovoril aj o terajšom šéfovi rakúskej diplomacie Sebastianovi Kurzovi, ktorý s vekom 29 rokov patrí k najmladším ministrom zahraničia na svete.

„Začal veľmi sľubne. Potom mu úspech stúpol do hlavy, čo je v jeho mladom veku úplne pochopiteľné,“ povedal Schwarzenberg. Chybou podľa neho je, že sa Kurz obklopil len malým okruhom poradcov, pred čím ho varoval. On sám by v jeho pozícii vyberal tých najskúsenejších diplomatov.