EÚ by mala Turecku sľúbiť ďalšie peniaze na utečencov, tvrdí eurokomisár

ČTK | 05.03.2016 14:28
Európska únia by mala začať vyčleniť ďalšiu finančnú pomoc pre Turecko za to, že na svojom území udrží milióny sýrskych utečencov. V rozhovore s nemeckým magazínom Der Spiegel to vyhlásil eurokomisár pre digitálne hospodárstvo a spoločnosť Günther Oettinger.

EÚ prisľúbila Turecku poskytnúť v rokoch 2016 a 2017 na pomoc so zvládaním utečeneckej krízy tri miliardy eur. „Európa by mala Turecku ponúknuť výhľad finančnej pomoci za rok 2017,“ povedal Oettinger.

„Prevzatím úplných nákladov za služby, ktoré Turecko poskytuje v podobe ubytovania a starostlivosti o utečencov, sa môže účet rýchlo vyšplhať až na šesť či sedem miliárd eur ročne,“ dodal eurokomisár.

Oettinger nie je jediný, kto hovorí o príprave ďalšieho financovania utečenecké krízy. Rakúsky kancelár Werner Faymann navrhol, aby EÚ vytvorila osobitný fond na krytie dodatočných nákladov. „Utečenecká kríza si vyžaduje spoločné európske riešenia,“ povedal Faymann.

„Preto navrhujem fond, do ktorého by každý člen EÚ platil, bolo by to podobné ako bankový záchranný fond. Peniaze by sa využili na úhradu nákladov spojených so žiadateľmi o azyl,“ dodal Faymann.

V pondelok sa v Bruseli uskutoční summit Európskej únie a Turecka. Jedným z kľúčových bodov summitu bude migračná kríza a jej riešenie. EÚ chce rýchlo dosiahnuť výrazné zníženie počtov migrantov, ktorí z Turecka stále priplávajú na grécke ostrovy, odkiaľ pokračujú ďalej do Európy.