Cyprus by už v marci mohol opustiť záchranný program

ČTK | 06.03.2016 10:11
Cyprus by už tento mesiac mohol opustiť záchranný program. Jedinou krajinou, ktorá naďalej potrebuje finančnú pomoc od ďalších členov eurozóny, tak zostane Grécko, uviedol na svojich internetových stránkach denník The Wall Street Journal (WSJ).

Ministri financií eurozóny by už v pondelok mohli oznámiť, že Cyprus ukončí svoj záchranný program v objeme 10 miliárd eur k dátumu 23. marca. Tento týždeň sa v Nikózii stretol viceprezident Európskej komisie Valdis Dombrovskis s cyperským ministrom financií Charisom Georgiadisom. Pochválil krajinu za pokrok a potvrdil, že program sa tento mesiac skončí, napísal WSJ.

Niekoľko nedostatkov ale zostáva. Cyprus nezískal posledných 175 miliónov eur vyčlenených z európskych fondov, pretože sa mu nepodarilo uskutočniť jedno z posledných opatrení, a to privatizáciu štátnej telekomunikačnej spoločnosti CYTA. Dôvodom bola slabá podpora parlamentu.

Úverový rating krajiny je stále nízky. Cyperské štátne dlhopisy tak nebude môcť nakupovať Európska centrálna banka (ECB) v rámci svojho programu nákupu aktív. ECB požaduje buď rating v investičnom pásme, alebo aby daná krajina mala dohodnutý aktívny program so záchranným fondom eurozóny. Pre Cyprus tak zrejme bude nákladnejšie získať peniaze na dlhopisových trhoch, aj keď krajina je teraz schopná financovať svoju prevádzku sama a v najbližšej dobe najskôr nebude musieť predávať žiadne nové dlhopisy.

Cyprus čakajú v máji parlamentné voľby. Cyperská vláda chcela úplne ukončiť záchranný program, spojený s mnohými obmedzeniami, takže odmietla možnosť dodatočnej úverovej linky od európskych partnerov, vďaka ktorej by ECB mohla kupovať cyperské dlhopisy.

Cyprus sa dohodol na záchrannom programe pred tromi rokmi, keď krajiny kvôli kolapsu bánk musela zaviesť obmedzenia pre pohyb kapitálu, aby zabránila kolapsu finančného systému. Veritelia potom donútili Cyprus zaplatiť za záchranu konfiškáciou časti vkladov sporiteľov nad 100 000 eur, čo vyvolalo medzi miestnymi značný odpor.

Vláde sa podarilo rýchlo zaviesť podmienky záchranného programu. Rozpočtový deficit Cypru sa znížil z 5,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2013 na vlaňajších 0,2 percenta. V roku 2013 ekonomika klesla o 5,9 percenta. Presné údaje za minulý rok nie sú ešte k dispozícii, podľa vládnych odhadov by však mal HDP vykázať rast o 1,4 percenta a tento rok o 1,5 percenta.