Atmosféra v centrálach: OĽaNO a SaS oslavuje, v KDH či Sieti nálada mrzne

Pravda.sk | 06.03.2016 01:10
volby 2016, OLANO, Matovič, Lipšic Foto: ,
Volebný štáb OĽaNO-Nova: Igor Matovič a Daniel Lipšic.
Predbežné výsledky Exit pollu priniesli zatiaľ prekvapivé výsledky – strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko či OĽaNO-Nova vyskočili a podľa všetkého budú pevnou súčasťou nového parlamentu. SaS oslavuje, zatiaľ čo KDH je na hranici 5 % a Sieť má omnoho menej hlasov, ako sa čakalo. Od toho sa aj odvíjali nálady v jednotlivých volebných štáboch.

V centrále OĽaNO-Nova je atmosféra veľmi dobrá, exit poll im dáva okolo 11 %. Šéf Obyčajných Igor Matovič spolu skolegami oslavuje a spieva spoločne s kapelou. Dokonca si aj zatancoval s manželkou.

Pozitívne emócie v Liberálnom dome, kde má svoju základňu SaS, narušilo zranenie lídra Richarda Sulíka, ktorý musel navštíviť pohotovosť s porezanou rukou. V predchádzajúcom prejave Sulík konštatoval, že sa im podarilo etablovať liberálnu stranu. Povedal, že ide o stranu, ktorá preukázala životaschopnosť v tvrdej konkurencii. Na záver zaznela pieseň Tiny Turner „Simply the Best“.

Nálada v hlavnom stane Siete doslova zamŕza, niektorí hovoria o katastrofe. „Tak ako vy a všetci, ktorí sledujú Exit polly, sme boli prekvapení. Ukazuje sa, že ľudia asi naozaj volili radikálnu zmenu,“ povedal Andrej Hrnčiar. Ďalej však nechceli veľmi komentovať predbežné výsledky.

Podobne je na tom aj KDH, nálada je tam na bode mrazu. Predseda Ján Figeľ nechce hodnotiť čísla Exit Pollu, zrušil aj plánovanú tlačovú konferenciu. Síce sa usmieva, ale veselo tu nie je. Podľa Pavla Zajaca v kampani nepodcenili nič, ale asi bolo treba spraviť viac.

V centrále Smeru sa výsledky zatiaľ príliš nekomentujú. Stanovisko strana vydá, až keď budú na svete skutočné čísla.

Celková atmosféra v SNS je dosť neurčitá. Predstavitelia strany sa držia bokom, nie medzi novinármi. Predseda SNS Andrej Danko prehovoril krátko pred polnocou. Od začiatku pôsobil unavene. Na úvod sa poďakoval za účasť a hlasy voličov. V SNS však podľa neho nevidia dôvod na veľké oslavy, pretože to nie je to, čo teraz ľudia potrebujú.

Nálada v strane Most-Híd bola spočiatku dobrá, predseda Béla Bugár vítal hostí. Pri pohľade na prvé výsledky Exit pollu líder strany krúti hlavou. Na prítomných bolo vidieť prekvapenie. „Nie predbežné výsledky treba vyhrať, ale voľby. Nesmierne by som bol sklamaný, keby v parlamente sedel aj Kotleba,“ skomentoval Zsolt Simon.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ