Z eurofondov zostáva zúčtovať 880 miliónov eur

SITA | 06.03.2016 12:28
Čerpanie finančných prostriedkov Európskej únie v bývalom programovom období 2007 - 2013 aktuálne dosiahlo 10,603 mld. eur. Znamená to 92,34 % z alokácie 11,483 mld. eur v jedenástich operačných programoch Národného strategického referenčného rámca.

„Pre administratívne spracovanie zostáva ešte 880 mil. eur. V procese overovania na sprostredkova­teľských orgánoch, riadiacich orgánoch, platobných jednotkách a certifikačnom orgáne (ministerstvo financií) je 720 mil. eur,“ informoval podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny.

Zvyšné žiadosti o platbu sú podľa neho v procese administratívneho zúčtovania u prijímateľov pripravované na predkladanie na ďalšie stupne ich kontroly a schvaľovania. „Tieto administratívne činnosti je potrebné uskutočniť podľa pravidiel Európskej komisie do konca apríla 2016,“ uviedol vicepremiér.

Slovensko malo na dočerpanie eurofondov na roky 2007 až 2013 dva roky navyše do konca oprávneného obdobia 31. decembra 2015. Záväzky na roky 2011 a 2012 mohlo využiť za tri roky namiesto pôvodne dvoch, teda do konca rokov 2014 a 2015. Napriek dlhšiemu času dosiahla úroveň čerpania v závere oprávneného obdobia, teda vlaňajška, necelých 90 % a stále zostala vysoká rezerva na doúčtovanie zvyšných peňazí.

Na základe skúseností z programového obdobia 2004 – 2006 je maximalizácia čerpania vždy koncentrovaná na koniec oprávnenosti obdobia. „Nakoľko implementácia a čerpanie fondov jednotlivých projektov má svoj životný cyklus, čo znamená, že v prvom rade to musia byť výzvy pre prijímateľov, hodnotiaci a výberový proces projektov, verejné obstarávanie a nakoniec samotná realizácia projektov,“ priblížil Vážny. „Realizácia a skutočné čerpanie zdrojov nastáva podľa charakteru projektov až po dvoch, troch rokoch v prípade projektov investičného charakteru a tých jednoduchších, tzv. rýchloobratkových do roka,“ spresnil. Vyčerpanie 90 % eurofondov na úrovni certifikovaných výdavkov ku koncu roka 2015 považuje za „veľmi dobré číslo“ a ocenila to podľa neho aj Európska komisia na rokovaní so slovenskými partnermi 4. februára.

Predĺženie času čerpania eurofondov označil podpredseda vlády za veľký úspech v ich implementácii, keďže v čase prijímania tejto zmeny bol stav čerpania alarmujúci. „Jedným z dôvodov bolo prerušenie kontinuity implementácie počas vlády Ivety Radičovej, kde za necelé dva roky neboli vyhlásené žiadne výzvy pre prijímateľov, revidovali sa dokumenty a celý proces bol takpovediac pozastavený,“ tvrdí Vážny. Predĺženie času čerpania bolo podľa neho jedným z opatrení vlády na zavedenie krízového manažmentu na maximálne vyčerpanie alokácie z eurofondov. „Vybavili sme možnosť čerpať prostriedky o rok dlhšie a dohnali sme tým stratený čas počas vlády I. Radičovej,“ dodal vicepremiér.

V súvislosti s ukončením programového obdobia 2007 – 2013 bolo možné prostriedky EÚ čerpať na úrovni konečných prijímateľov do 31. decembra 2015. Koniec oprávnenosti obdobia znamená, že prijímatelia museli dovtedy projekty ukončiť a finančne vysporiadať so svojimi dodávateľmi tovarov, služieb a prác. Oprávnené sú teda iba faktúry, ktoré prijímatelia zaplatili do konca minulého roka.

„Prijímatelia mohli žiadať o ich preplatenie z fondov EÚ cez žiadosti o platbu na príslušný riadiaci orgán najneskôr do konca februára, čo sa v skutočnosti aj realizovalo. Riadiace orgány následne musia skontrolovať žiadosti o platbu a ako súhrnné žiadosti o platbu zaslať na certifikačný orgán. Finančné vysporiadanie štátu a EK je potrebné realizovať do konca apríla 2016,“ vysvetlil Vážny. Nejde však už o reálne čerpanie, ale iba o administratívne doúčtovanie už vyčerpaných prostriedkov EÚ na úrovni prijímateľov pomoci.