Analytik: Slováci aj napriek volebnému výsledku vedenie EÚ zvládnu

ČTK | 06.03.2016 13:41
voľby 2016, Volebná noc v centrále strany... Foto: ,
Predseda strany Smer­ Robert Fico počas volebnej noci.
Premiér Robert Fico a jeho strana Smer vyhrali voľby za cenu istej legitimizácie extrémnej pravice. Myslí si to Pieter Cleppe z bruselskej pobočky analytického strediska Open Europe.

Predvolebná ostrá Ficova hádka s Gréckom podľa neho navyše nebola dobrou prípravou na slovenské predsedníctvo EÚ v druhej polovici tohto roka. Napriek tomu však vraj SR túto svoju úlohu zvládne a jej realistický prístup môže byť prínosom, myslí si Cleppe. „Nikdy by som netvrdil, že Fico je fašista alebo niečo podobné. Ale rozhodne pred voľbami využíval populistickú, proticudzineckú rétoriku,“ upozornil Cleppe.

Ficov „až príliš nepriateľský“ prístup k migračnej kríze a predovšetkým k úlohe Grécka v nej bol podľa Cleppeho prehnaný. Ostrá predvolebná rétorika, ktorú európski partneri Slovenska zaznamenali, „toxikovala“ tiež európsku debatu, myslí si Cleppe.

„Je to mimoriadne nešťastné aj preto, že prístup Slovenska má niečo do seba,“ poznamenal analytik. Slováci mali podľa neho napríklad pravdu, keď spolu s ďalšími krajinami zo strednej a východnej Európy kritizovali rozdeľovanie žiadateľov o azyl podľa kvót. „To bola zo strany EÚ veľká chyba,“ myslí si analytik. Fico má podľa neho tiež pravdu, keď hovorí, že riešenie migračnej krízy je v Grécku a kritizuje laxný prístup Atén. „Ale formulované to bolo príliš tvrdo,“ povedal Cleppe.

Ficove výroky o Grécku, ktoré nemá čo robiť v schengenskom priestore, boli podľa neho zlý nápad. „Čoskoro bude niekto v Belgicku alebo Británii hovoriť o obetovaní Slovenska, Poľska alebo celej strednej Európy v rovnakom záujme. To je cesta zlým smerom,“ upozornil.

Hádka s Aténami nie je podľa Cleppeho dobrou prípravou na predsedníctvo vo chvíli, keď k riešeniu rôznych problémov je potrebná práve spolupráca s Gréckom. „Či už migračnú krízu chcete riešiť akokoľvek, je potrebné sa s nimi dohovoriť,“ poznamenal analytik.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Na druhú stranu vraj netreba situáciu preceňovať. Do začiatku slovenského predsedníctva v druhej polovici roka zostáva niekoľko mesiacov. A slovenskí diplomati v Bruseli budú ďalej pracovať a pripravovať potrebné výstupy. „Úloha predsedníctva je tiež určitým spôsobom obmedzená, ministri predsedajú rokovaniam, niečo sa niekam s rôznym dôrazom posúva, ale ten ‚stroj‘ nakoniec vždy funguje ďalej,“ podotkol analytik. Myslí si preto, že aj napriek volebnému výsledku a teraz nejasnej presnej podobe budúcej vlády Slovensko svoju úlohu zvládne.

„A jednou z dobrých vecí je, že (Slováci) nemajú rovnako eurofederalistické myslenie, ako napríklad niektorí nemeckí či belgickí diplomati a politici. Pre tých je logickým riešením každej krízy presun právomocí na európsku úroveň aj za cenu protieurópskych nálad v niektorých krajinách,“ podotkol Cleppe. Je preto dobre, že krajiny zo stredu a východu Európy takto neuvažujú a často vidia, že podobný prístup nemá veľký zmysel. Slovenský pohľad na vec tak môže byť podľa neho v EÚ osviežením.