INEKO: Po voľbách hrozí odkladanie riešení

SITA | 06.03.2016 15:19
Šance na prijímanie potrebných reforiem budú po parlamentných voľbách nižšie pre vyššie riziko politickej nestability, tvrdí v reakcii na výsledky volieb riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

Šanca na vytvorenie proreformnej vlády existuje, je to však málo pravdepodobné, respektíve jej stabilita by bola veľmi krehká. „Dokonca aj kontinuita vlády strany Smer-SD je otázna, keďže je možné, že nenájde potrebných partnerov. Patová situácia môže skončiť predčasnými voľbami. Kľúčovým jazýčkom na váhach môže byť strana Most-Híd. Nestabilita v každom prípade nie je dobrá perspektíva pre ekonomický rozvoj,“ upozornil Goliaš.

Podľa analytika z INESS Martina Vlachynského by nová vláda mala vedieť reagovať na prípadné zmeny ekonomickej situácie prichádzajúce z vonka, najmä na prípadnú ďalšiu vlnu ekonomického spomalenia vo svete, napríklad cez pripravený plán B pre rozpočet. „Odchádzajúca vláda zastabilizovala verejné financie len vďaka zvýšeniu daní, osekaní II. piliera a vďaka extrémne nízkym úrokom. Tieto možnosti sú do značnej miery už vyčerpané. Nanešťastie, zvýšenie efektívnosti verejných výdavkov bolo najslabším článkom prakticky všetkých ekonomických volebných programov,“ reagoval.

V podnikateľskom prostredí očakáva Goliaš po výsledkoch volieb skôr stagnáciu a odkladanie potrebných riešení. Vlachynský považuje v oblasti podnikateľského prostredia volebné programy najmä pravicových strán za pomerne silné. „No zlepšovanie podnikateľského prostredia od vlády vyžaduje značnú proaktivitu vo vyhľadávaní prekážok a ich následnom likvidovaní,“ upozornil Vlachynský.

Za prepadom výsledku pre stranu Smer-SD vidí Goliaš nespokojnosť ľudí s riešením korupčných káuz, ako aj problémov v školstve, zdravotníctve či v justícii, no i únavu z dlhého obdobia vlády Smeru. „Preferencie mladých ľudí, z ktorých mnohí sa priklonili k extrémizmu tiež svedčia o zlyhaniach vzdelávacieho systému, ktorý by mal pestovať pozitívny vzťah mladých ľudí k demokracii,“ dodal. Goliaš si zároveň myslí, že pre stranu SaS bol kľúčový ich program, pričom stranu podporili prevažne mladí ľudia, ktorí hľadajú riešenia. V menšej miere to podľa neho platí aj pre stranu Most-Híd. „Neúspech Siete tiež zrejme súvisí s menšou schopnosťou osloviť programových voličov. Pri zvyšných stranách programy nehrali kľúčovú úlohu,“ dodal.

Na výsledky parlamentných volieb reagoval aj majiteľ spoločnosti RegioJet Radim Jančura, ktorý považuje výrazne nižší počet hlasov pre stranu Smer-SD za veľké prekvapenie. „Výsledky volieb jednoznačne dokazujú, že si Slováci prajú zmenu. Svoj hlas dali vo veľkej miere aj pravicovým stranám, ktoré jasne podporili boj proti korupcií a férové zadávanie verejných zákaziek,“ uviedol. Malo by to priniesť financie na zlepšenie stavu slovenského zdravotníctva a školstva, ktoré podľa neho nie sú v dobrom stave.