Demonštranti v Kyjeve žiadali prepustenie Savčenkovej

ČTK | 06.03.2016 15:54
savčenková, protest, kyjev, Foto: ,
Protestujúci dav v Kyjeve žiadal prepustenie Savčenkovej.
Niekoľko stoviek ľudí v nedeľu demonštrovalo pred ruskou ambasádou v Kyjeve, protestujúci dav sa dožadoval prepustenie ukrajinskej letkyne Savčenkovej. Informujú o tom zahraničné médiá.

Savčenková je v Rusku obžalovaná z vraždy a z nezákonného prekročenia ruských hraníc, za čo pre ňu žiada prokuratúra 23 rokov väzenia. Žena všetky obvinenia odmieta.

Ľudia pred ruským veľvyslanectvom spálili ruskú vlajku a na budovu hádzali vajíčka, rozbili tiež niekoľko okien. Niektorí protestujúci pred zastupiteľský úrad priniesli figurínu predstavujúcu ruského prezidenta Vladimira Putina s nápisom vrah.

Ruská ambasáda v Kyjeve sa stala terčom vandalov už v noci na nedeľu. Agentúra TASS uviedla, že veľvyslanectvo napadli maskovaní útočníci s bejzbalovými pálkami.

„Zničili celkom tri autá,“ uviedol tlačový odbor ambasády s tým, že na pozemok vhodili aj niekoľko rozbušiek. Ambasáda považuje útok za vopred pripravený a ukrajinskému ministerstvu zahraničia kvôli tomu odovzdala protestnú nótu. TASS s odvolaním sa na ukrajinské médiá napísal, že ochranka počas útoku niekoľkokrát do vzduchu vypálila varovné výstrely.

Savčenková je obžalovaná z toho, že predvlani v lete v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny úmyselne naviedla mínometnú paľbu na skupinu neozbrojených civilistov a novinárov, ktorí boli na kontrolnom stanovišti separatistov. Dvaja ruskí novinári zahynuli pri následnom útoku.

Savčenková trvá na tom, že je nevinná. Tvrdí, že ju do Ruska zavliekli a separatisti ju zajali ešte pred útokom. Savčenkovú medzitým zvolili za poslankyňu ukrajinského parlamentu a doma je oslavovaná ako hrdinka.