Rusko vraj tento rok zníži výdavky na obranu o päť percent

ČTK | 07.03.2016 08:56
Rusko v tomto roku zníži výdavky na obranu o päť percent. Uviedla to podľa agentúry RIA Novosti námestníčka ruského ministra obrany Taťána Ševcová.

Rozpočet ruskej armády v poslednej dobe rástol v dôsledku snahy prezidenta Vladimira Putina obnoviť vojenskú silu krajiny. Plánované zníženie výdavkov v tomto roku však ukazuje, že ani ozbrojené sily nie sú imúnne voči útlmu ruskej ekonomiky, píše agentúra Reuters.

Ak Putin päťpercentné škrty schváli, pôjde o najväčšie zníženie výdavkov na obranu od jeho nástupu do prezidentskej funkcie v roku 2000. V roku 2011 Putin oznámil, že plánuje do roku 2020 vynaložiť na modernizáciu ruskej armády 23 biliónov rubľov (takmer osem biliónov Sk). Význam posilnenia ruskej armády pre Kremeľ podľa Reuters navyše neskôr podčiarkli vojenské intervencie na Ukrajine a v Sýrii.

Zníženie rozpočtu na obranu by predstavovalo víťazstvo ruského ministerstva financií, podľa ktorého si teraz krajina nemôže rozsiahle výdavky na modernizáciu armády dovoliť.

Ruská ekonomika sa v poslednej dobe potýka s negatívnymi dôsledkami prudkého poklesu cien ropy. Hospodársku situáciu navyše komplikujú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli ruskému postupu v ukrajinskej kríze. Hrubý domáci produkt Ruska sa vlani prepadol o 3,7 percenta. Zaznamenal tak najvýraznejší pokles od roku 2009, keď svetovú ekonomiku zvierala globálna finančná kríza.