Maďarský volič je rozdvojený

ben, Pravda | 07.03.2016 13:40
volby 2016, Bela Bugar Foto: ,
V týchto voľbách sa Most-Híd dostal do parlamentu so ziskom 6,5 percenta.
Očakávania strany Most-Híd spľasli ako mydlová bublina. Namiesto dvojciferného výsledku, v ktorý veril líder Béla Bugár, ledva preliezla hranicu šiestich percent.

Tradičný rival Mostu-Híd Strana maďarskej komunity (SMK) Józsefa Berényiho zase chvíľami siahala na kľučky parlamentných dverí. Podľa sociológa sú síce maďarskí voliči disciplinovaní, ale rozdelení na dva tábory, čo ich oslabuje.

V týchto voľbách sa Most-Híd dostal do parlamentu so ziskom 6,5 percenta, SMK nabrala len 4,04 percenta. Mostu-Híd sa viac darilo v troch okresoch – Nové Zámky, Galanta, Lučenec. SMK zas v Komárne, Dunajskej Strede, Rimavskej Sobote, vo Veľkom Krtíši a Trebišove. Berényiho strana najviac získala v komárňanskom regióne – takmer 39 percent, Most-Híd tu mal niečo vyše 27 percent. Oproti voľbám z roku 2012 Most-Híd tento rok v Dunajskej Strede stratil. Z takmer 44 percent tu padol na 33 percent.

Bugár netajil rozčarovanie. „Výsledok pod osem percent nie je dobrý výsledok,“ vyhlásil. Priznal, že ich očakávania boli väčšie.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Podľa Berényiho v prípade spolupráce strany Most-Híd a SMK mohla mať maďarská menšina zastúpenie na južnom Slovensku, ako aj v parlamente. „V Národnej rade sa budú obhajovať záujmy menšiny v nastávajúcom období veľmi ťažko. Občania maďarskej národnosti vyjdú z týchto volieb pravdepodobne ako porazení,“ podčiarkol.

Sociológ Pavel Haulík z agentúry MVK poukazuje, že maďarskí voliči sú rozdvojení, čo naznačovali aj prieskumy. Dodal, že Béla Bugár ťažil z toho, že mal istý čas 30, 40 a dokonca aj viac percent slovenských voličov a to mu dávalo vyhliadky na lepší volebný výsledok. Teraz ich stratil. „Pokiaľ ide o maďarských, tak deľba medzi Most-Híd a SMK je takmer vyrovnaná. Myslím si, že v týchto voľbách dokonca viac bodovala SMK, ale to nestačilo,“ konštatoval Haulík. Občanov maďarskej národnosti je dnes deväť percent. V súčasnej nezmenenej situácii to podľa Haulíka nevyzerá reálne, že by obe strany boli schopné prekročiť päťpercentnú hranicu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ