Clintonová a Sanders na seba ostro útočili kvôli ekonomike

ČTK | 07.03.2016 10:22
USA, Clintonová, Sanders, Foto: ,
Demokratickí prezidentskí kandidáti Hilary Clintonová a Bernie Sanders počas debaty v Michigane.
Demokratickí kandidáti na amerického prezidenta Hillary Clintonová a Bernie Sanders na seba v nedeľnej debate v michiganskom meste Flint ostro útočili, napríklad kvôli obchodnej politike, automobilovému priemyslu, ale aj kvôli vzťahom k finančnému sektoru.

Sanders obvinil Clintonovú z podpory obchodnej politiky, kvôli ktorej sa rad pracovných miest presunul z Michiganu do zahraničia. Kritizoval ju tiež kvôli príliš úzkemu spojeniu s firmami z Wall Street. Clintonová zase upozornila, že Sanders sa v roku 2009 staval proti záchrane automobilového sektora, bez ktorej by podľa nej Michigan prišiel o milióny pracovných príležitostí.

„Som presvedčená, že keby všetci hlasovali ako on, automobilový priemysel by sa zrútil a s ním by zanikli aj štyri milióny pracovných miest,“ vyhlásila Clintonová. V štáte Michigan stojí mesto Detroit, ktoré sa v minulosti preslávilo ako kolíska a centrum amerického automobilového priemyslu.

Obaja kandidáti sa počas debaty často vzájomne prerušovali a obviňovali sa aj z prekrúcania skutočnosti. „Prepáčte, teraz hovorím ja,“ povedal Sanders svojej demokratickej rivalke. „Ak hovoríte, tak povedzte celé pozadie,“ odpovedala Clintonová. Vzájomný stret však podľa agentúry AP nebol tak agresívny ako štvrtková debata republikánskych kandidátov v Detroite, ktorá bola plná osobných útokov a urážok.

Clintonová aj Sanders počas debaty vyjadrili presvedčenie, že by v novembrových prezidentských voľbách porazili vedúceho republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

„Myslím, že Donald Trump je zaslepený predsudkami, jeho zastrašovanie a táranie sa k americkému národu nehodí,“ povedala Clintonová s tým, že treba skoncovať s nejednotou a krajinu spojiť. Sanders vyhlásil, že by sa proti Trumpovi rád postavil a že veľa predvolebných prieskumov mu pre takýto súboj dáva lepšie šance ako Clintonovej. Tá zasa povedala, že ona je tým, proti komu Trump nechce kandidovať. Spoločne potom vyhlásili, že voliči by si mali porovnať obsah republikánskych a demokratických debát, čím upozornili na poslednú vyhrotenú diskusiu republikánskych kandidátov, ktorú sprevádzali osobné urážky a počas ktorej Trump naznačil, že nemá problém s dĺžkou svojho prirodzenia.

„My, pokiaľ získame prezidentský úrad, investujeme veľa peňazí do duševného zdravia,“ povedal Sanders. „A keď sa pozeráte na republikánskej debaty, tak pochopíte, prečo je potrebné do duševného zdravia investovať,“ dodal.