SR podporuje vznik európskej pohraničnej a pobrežnej stráže

SITA | 07.03.2016 16:36
Frontex, Egejské more, loď, pohraničná stráž Foto: ,
Pohraničná stráž agentúry Frontex hliadkuje v Egejskom mori.
Slovensko podporuje návrh Európskej únie na zriadenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Uvádza sa to v predbežnom stanovisku SR k tomuto návrhu, ktoré vypracovalo ministerstvo vnútra.

Podľa stanoviska uľahčí zriadenie stráže „európske integrované zabezpečenie vonkajších hraníc EÚ, vrátane účinného regulovania migrácie a zaistenia vysokej úrovne bezpečnosti v Únii so súčasným zabezpečením voľného pohybu osôb v rámci nej“.

Návrh vytvorenia stráže je súčasťou balíka opatrení, ktorý predložila Európska komisia s cieľom zaistiť lepšiu ochranu vonkajších hraníc Európskej únie. Reaguje tak aj na pokračujúcu migrantskú krízu, ktorá do Európy privádza státisíce osôb z tretích krajín.

Cieľom návrhu je vytvoriť Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž, ktorá má disponovať širšími právomocami ako momentálne existujúca agentúra FRONTEX. Zabezpečenie hraníc sa má po novom zakladať na dvoch pilieroch.

Prvý pilier budú tvoriť vnútroštátne orgány riadenia hraníc, ktorým zostáva primárna zodpovednosť za riadenie svojho úseku vonkajšej hranice.

Druhý pilier bude tvoriť Európska agentúra pre európsku pohraničnú a pobrežnú stráž, ktorá bude podľa návrhu predstavovať európsku úroveň zabezpečenia vonkajších hraníc. Jej úlohou bude dohliadať na účinné fungovanie kontrol na vonkajších hraniciach členských štátov, vykonávať posudzovanie zraniteľnosti a zabezpečiť odstraňovanie nedostatkov pri zabezpečení vonkajších hraníc zo strany vnútroštátnych orgánov a tiež poskytovať zvýšenú operačnú a technickú pomoc členským štátom prostredníctvom spoločných operácií a rýchlych pohraničných zásahov.

„Vytvorí sa tak koncept spoločnej zodpovednosti Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž a vnútroštátnych orgánov pri riadení zabezpečenia hraníc,“ konštatuje stanovisko.