Davutoglu po stretnutí s Tsiprasom potvrdil prijímanie utečencov

ČTK | 08.03.2016 20:42
Davutoglu, Tsipras Foto: ,
Turecký premiér Ahmet Davutoglu (vpravo) nao stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom.
Turecký premiér Ahmet Davutoglu po stretnutí s gréckym náprotivkom Alexisom Tsiprasom zopakoval, že jeho krajina je pripravená brať späť utečencov, ktorí preniknú na grécke územie. Informovala o tom agentúra DPA. Davutoglu tak potvrdil predbežnú dohodu, ku ktorej dospel pondelkový summit EÚ s Ankarou a ktorej detaily majú byť hotové do ďalšieho summitu EÚ budúci týždeň.

„Turecko bude brať naspäť utečencov," povedal po stretnutí s Tsiprasom turecký premiér. Ihneď však dodal, že za to však musí EÚ vziať rovnaký počet utečencov priamo z tureckého územia.

Ankara v pondelok v Bruseli navrhla, že bude preberať sýrskych migrantov z gréckych ostrovov, ak EÚ za každého z nich presídli do únie z Turecka jedného Sýrčana s právom na azyl. Tento model je namierený proti pašerákom ľudí, ktorí v súčasnosti zarábajú na tom, že utečencov zo Sýrie i ďalších krajín, ktorým sa podarilo preniknúť do Turecka, za odplatu riskantne prevážajú na člnoch na grécke ostrovy.

Ankara navyše v rámci riešenia imigračnej krízy požiadala únijné štáty o ďalšie tri miliardy eur, ktoré sú určené na pomoc sýrskym utečencom v Turecku. Turci tiež chcú od únie rýchlejšie zavedenie bezvízového styku a otvorenie nových kapitol v rokovaní o vstupe Turecka do EÚ.

Tsipras a Davutoglu, ktorí sa stretli aj v pondelok na okraj summitu, sa v utorok v tureckom Izmire dohodli na zintenzívnení spolupráce. Podľa Davutoglua sa tým „znížia na minimum dramatické scény, ktoré vídame v Egejskom mori". Na grécke ostrovy len tento rok priplávalo z Turecka vyše 130-tisíc utečencov, najmenej 321 migrantov sa pri tejto ceste utopilo.

Premiéri Grécka a Tureckav Izmire podpísali sériu dohôd o prehĺbení spolupráce v cestnej, železničnej a námornej doprave.