Bratislava predstavila druhú časť električkovej trate do Petržalky

SITA | 09.03.2016 12:16
vizualizacia, petržalka, električka Foto:
Vizualizácia električkovej trate do Petržalky po Janíkov dvor.
Verejnosť už vie, ako by mohla vyzerať druhá časť električkovej trate cez bratislavskú Petržalku. Projekt výstavby električkovej trate od Bosákovej po Janíkov dvor mesto v utorok podvečer predstavilo v Primaciálnom paláci. Zámer je v súčasnosti v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), verejnosť sa k nemu môže písomne vyjadriť do 14. marca.

Električková trať z Bosákovej po Janíkov dvor bude napojená na už existujúcu mestskú hromadnú dopravu. „Tak, aby sa maximálne využila električková doprava cestujúcimi z mestskej časti Petržalka do mestskej časti Staré Mesto,“ vysvetlila hovorkyňa hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Mesto prízvukuje, že popri električkovej trase nebudú stavať žiadnu cestu, naopak, rátajú s vybudovaním cyklochodníkov pozdĺž celej električkovej trasy. „V projekte sme spravili viaceré zásadné a prospešné zmeny: zrušili sme štvorprúdovú cestu (ktorú odmietli nielen občania, ale aj Európska komisia), trať zatrávnime, naplánovali sme preferenciu MHD na križovatkách a cyklotrasy po oboch stranách trate, zvýšime bezpečnosť na križovatkách (kruhové objazdy, jazdné pruhy pre autobusy), navrhli sme združené zastávky, ktoré uľahčia prestupy cestujúcim, a vybudujeme parkoviská pre cyklistov vrátane cyklostojanov,“ vysvetľuje primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že pôvodnú projektovú dokumentáciu z roku 2012 upravili tak, aby zohľadňovala pripomienky občanov i možnosti financovania z eurofondov.

Vizualizácia električkovej trate do Petržalky... Foto: Magistrát hlavného mesta SR
vizualizacia, Petržalka, električka Vizualizácia električkovej trate do Petržalky po Janíkov dvor.
Vizualizácia električkovej trate do Petržalky... Foto: Magistrát hlavného mesta SR
vizualizacia, Petržalka, električka Vizualizácia električkovej trate do Petržalky po Janíkov dvor.

Výstavba druhej časti električkovej trate z Bosákovej po Janíkov dvor je naplánovaná na roky 2018 až 2020. Dvojkoľajná trať bude dlhá 3,78 kilometra a mala by mať sedem zastávok – Chorvátske rameno, Gessayova, Zrkadlový háj, Stred, Veľký Draždiak, Lietavská a Janíkov dvor. Trať bude pokračovaním už existujúceho úseku zo Šafárikovho námestia cez Starý most po Bosákovu ulicu. Zámer pre EIA k druhej časti električkovej trate vypracovala spoločnosť EKOJET s.r.o. v dvoch variantoch.

K zverejnenému projektu sa môže vyjadriť aj verejnosť, svoje pripomienky môžu posielať na e-mailovú adresu nsmhd2@bratislava.sk. Zapojiť sa môžu ľudia aj do procesu EIA, písomné stanoviská môže verejnosť posielať do 14. marca na adresu Okresného úradu Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie, Oddelenie ochrany prírody a vybraných zložiek životného prostredia, Tomášikova 46, 832 05 Bratislava. V elektronickej podobe je zámer k nahliadnutiu na stránke www.enviroportal.sk.