Izraelsko-palestínsky mierový proces prerokujú v Egypte

SITA | 09.03.2016 20:29
Palestína, Gaza Foto: ,
Dym stúpa po izraelskom útoku v meste Gaza.
Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault odcestoval do Egypta, kde sa stretne s rezortnými kolegami z členských krajín Ligy arabských štátov (LAŠ), s ktorými bude rokovať o obnovení izraelsko-palestínskeho mierového procesu.

„Situácia je momentálne katastrofálna, hrozí úplný výbuch,“ uviedol nemenovaný francúzsky diplomatický zdroj. Informuje o tom agentúra DPA.

Napätie medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi je v posledných mesiacoch vysoké. Dvoch palestínskych ozbrojencov zastrelili v Jeruzaleme, ďalšieho zneškodnili v Predjordánsku.

Nová vlna násilia prichádza v čase návštevy amerického viceprezidenta Joea Bidena v židovskom štáte. Paríž ako zástanca dvojštátneho riešenia tohto problému dlhodobo presadzuje opätovné začatie rozhovorov medzi izraelskými a palestínskymi predstaviteľmi.

Posledný pokus na mierovom stretnutí, ktoré sprostredkoval Washington, však zmarila vlna pokračujúceho násilia, ktorá sa začala koncom vlaňajšieho októbra.

Keďže za súčasných podmienok nie sú priame rozhovory medzi Palestínčanmi a Izraelom možné, Paríž sa usiluje o získanie partnerov, ktorí by pomohli podporiť obe strany vo vzájomnom dialógu. Medzi týmito partnermi by mali byť USA, EÚ, OSN a Rusko, ako aj arabské krajiny.

Francúzsko dúfa, že priame mierové rozhovory by sa mohli začať v priebehu leta.