Tankovanie by malo zdražieť

Viera Ružinská, Pravda | 10.03.2016 17:00
tankovanie, žena, benzín Foto:
Kvôli zvyšujúcim sa cenám ropy môžu do konca mesiaca zdražieť pohonné hmoty až o 5 centov.
Slovenskí vodiči tankujú na čerpačkách za historicky najnižšie ceny. Takýto stav však podľa analytikov nie je vzhľadom na súčasné ceny ropy dlhodobo udržateľný. Ak bude cena čierneho zlata naďalej rásť, do konca mesiaca zdražia pohonné hmoty až o 5 centov.

V budúcom týždni možno očakávať rast cien o 1 až 2 centy. Ide o dôsledok toho, že ropa napríklad na americkej burze stojí už 38 dolárov za barel (159 litrov), kým koncom januára bola cena ešte 29 dolárov.

Ceny palív začali výrazne klesať v závere minulého roka. Klesajúci trend sa mierne spomalil v úvode februára, keď šli ceny benzínu hore. I napriek istému nárastu však Slováci za benzín platia medziročne menej približne o 4 percentá. Citeľnejšiu úsporu priniesla vodičom cena nafty, ktorá sa medziročne prepadla až o 14 percent. Práve naftu tankujú šoféri za menej ako 1 euro za liter už desiaty týždeň po sebe. Slovensko sa tak zaradilo k polovici krajín EÚ, kde sa v priemere tankuje za menej ako 1 euro. Podľa analytika sa však pomaly treba pripraviť na zdražovanie.

„Cena nafty pod 1 euro by mala ostať minimálne nasledujúce dva týždne. Ak však bude ropa naďalej zdražovať, tak na konci marca by slovenské pohonné hmoty mohli stáť až o 5 centov viac, čím by nafta opäť zdražela nad jedno euro,“ uviedol ekonóm Boris Tomčiak zo spoločnosti FinLord. Podľa údajov Štatistického úradu SR stál liter 95-oktánového benzínu koncom februára 1,117 eura.

Liter nafty vyšiel v priemere na 0,95 eura. V porovnaní s ostatnými krajinami EÚ sú však ceny pohonných hmôt na Slovensku pomerne vysoké. Relatívne drahý je predovšetkým benzín, za ktorý zaplatia slovenskí vodiči menej vo všetkých okolitých krajinách. Liter najčastejšie kupovaného benzínu stojí menej aj u našich rakúskych susedov, a to 1,037 eura. Ide o ceny s daňami, ktoré sú u nás vyššie ako u susedov.

Ceny pohonných hmôt kopírujú ceny na trhu s ropu, ktoré tento týždeň posilnili o viac ako 5 percent. Pod rast sa v úvode týždňa podpísali najmä informácie o tom, že produkcia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo februári klesla. Hlavní producenti OPEC sa podľa energetickej skupiny PIRA chcú dohodnúť na novej cenovej rovnováhe, ktorá by mala byť na úrovni približne 50 USD za barel. Na trhoch sa čoraz častejšie hovorí tiež o možnosti, že pád cien sa už skončil.

Prudkým cenovým výkyvom však bráni prebytok produkcie ropy nad spotrebou, ktorý by mal podľa Medzinárodnej energetickej agentúry pretrvať až do roku 2017. Agentúra vo svojom novom výhľade tiež uviedla, že medzi rokmi 2015 až 2021 by ponuka ropy na celosvetovom trhu mala stúpnuť o 4,1 milióna barelov ropy denne.

„Ďalší výrazný pokles cien pohonných hmôt už nečakáme, pretože súčasné ceny ropy považujeme za dlhodobo neudržateľné. Hlavní svetoví producenti, ako Rusko či Saudská Arábia, nedokážu pri týchto cenách finančne vyjsť. Po druhé, termínovaná cena ropy s dodaním za rok je okolo 40 dolárov, čo je o 30 percent viac ako cena aktuálneho dodania. Inými slovami to znamená, že aj keby cena za 12 mesiacov klesla o ďalších 10 dolárov, ceny budú tam, kde sú teraz a ceny pohonných hmôt sa nezmenia,“ tvrdí Štěpán Pírko, analytik spoločnosti Colosseum.

Cenu ropy tlačia nahor nielen informácie o produkčnom strope v Rusku a medzi členmi kartelu OPEC, ale i postupný pokles ťažby v Spojených štátoch. Rusko uviedlo, že už 15 krajín je ochotných zafixovať svoju produkciu. Pod cenový vývoj sa podpisujú aj nepokoje na Blízkom východe. Veľkú úlohu zohráva tiež Čína, ktorej hospodárstvo spomaľuje, čo znepokojuje aj svetovú ekonomiku. V analýze napríklad Poštová banka upozorňuje, že stále visí otáznik aj nad iránskou ťažbou, keďže Irán stále nepotvrdil, že by svoju produkciu plánoval zmraziť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ